Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bröd och ost billigare i matkorgen

Nyheter | 15/06/2009 08:26

Livsmedelspriserna i Sverige har gått ned 4,5 procent det senaste året.

Det blir billigare att handla mat. Livsmedelspriserna i svenska butiker har gått ner med 4,5 procent under det senaste året. Det visar Pensionärernas riksorganisations årliga prisundersökning. Framför allt har spannmåls- och mejeriprodukter som blivit billigare.

SCB:s inflationssiffror förra veckan visade att matpriserna fortfarande är höga. Men PRO:s matvarukorg har blivit billigare i år.

– Priserna gick upp kraftigt 2007-2008, men nu har man brutit prisutvecklingen, säger Sten Boström, ombudsman på PRO, till TT. Det är en återhämtning, men den går betydligt långsammare än när priserna gick upp.

Mejerivaror och spannmålsprodukter som ökat kraftigt de senaste åren är de som sjunkit mest i årets matkasse. Sten Boström ser flera orsaker.

– Spannmålspriserna har sjunkit på världsmarknaden. Men jag tror också att det varit ett tryck från konsumenternas sida under hösten.

– Så kallade kemitekniska varor, som diskmedel, blir billigare för varje år. De varor som har blivit dyrare är de importerade, som kaffe och bananer.

PRO undersöker varje år vad en viss matkasse kostar. Omkring 1 000 butiker i hela landet ingår i undersökningen. I år var Södra Älvsborg billigast och Jämtland dyrast, 264 kronor skiljde dem åt.

Skrivet av: