Spriten räddad från vild strejk

- 17/06/2009, 14:21 -

Lagerarbetarna fortsätter strejka, men midsommarleveranserna räddas.

Lagerarbetarna vid Systembolagets lagercentral Lagena i Jordbro fortsätter sin vilda strejk och förhandlingar pågår mellan parterna. Samtidigt säger Systembolaget att strejken inte påverkar leveranserna.

– Strejken har inte påverkat leveranserna, som har fungerat precis som planerat. Våra övriga lager kör enligt planerna, och även på Lagena finns det ju ett antal som valt att jobba när de andra strejkar, säger Lennart Agén, Systembolagets informationschef.

Konflikten handlar om att lagerföretaget Lagena har varslat 33 anställda för att i stället anlita hyrd personal. Fackförbundet Handels har tagit avstånd från den vilda strejken, där de strejkande tidigare blockerade lastbilsutfarten från lagret med bilar och lyckades på så sätt stoppa vissa leveranser från lagret.

Ute i landet får de strejkande visst stöd. Kampanjen Lagena-arbetarnas Vänner delar i dag ut flygblad i flera svenska städer och har redan tre dagar efter det att strejken satte i gång startat en blogg, och en Facebookgrupp som fått 1 300 medlemmar. De samlar även in pengar för att de strejkande ska kunna betala eventuella böter till Arbetsdomstolen på grund av strejken. Bland annat Ung Vänster och SSU är inblandade.

– Någonstans måste motståndet mot arbetslöshet och osäkra anställningar börja, säger Martin Lööf från Lagena-arbetarnas Vänner i ett uttalande.

På Lagena meddelar man att förhandlingar pågår under eftermiddagen.

Skrivet av: