Måndag 26 Sep
Stockholm

Förbjudna bekämpningsmedel i svenska butiker

Ett tusental butiker runt om i landet riskerar åtal.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Förbjudna bekämpningsmedel säljs dagligen i svenska affärer, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Ett tusental butiksägare riskerar åtal efter en granskning som kommuner och Kemikalieinspektionen gjort under våren och sommaren.

- Det har framför allt hittats en massa medel vars godkännande har gått ut och som inte längre får finnas på marknaden, säger Margareta Daho från Kemikalieinspektionen till Ekot.

Det rör sig om en mängd produkter som innehåller farliga ämnen, fortsätter Daho och ger myggmedel, fästingmedel, ogräsmedel, snigelmedel och träskyddsmedel som exempel. Vissa av bekämpningsmedlen ska ha förbjudits redan för 18-20 år sedan, trots det säljs de alltså fortfarande i butikerna.

Enligt lag ska alla bekämpningsmedel godkännas av Kemikalieinspektionen innan de säljs på marknaden, och på en hel del produkter som säljs framgår inte innehållet, berättar Daho. Ibland står det inte mer än att ”det är bra för människa, hundar och katter”. Konsumenten får alltså ingen upplysning om produktens påverkan på miljö och hälsa.

I fästingmedel ingår olika typer av växtextrakt, utan att det framgår vilket som är det verksamma ämnet, berättar Daho för Ekot.

–Det råder en okunskap om dem. Man tror ofta att det inte finns några risker med sådana bara för att de kommer från naturen. Sådan är inte alls vår syn här på Kemikalieinspektionen. Vi vet att det ofta är problem med dem. Och att de ofta är potenta och att det inte alls är säkert att det är en produkt som är säker för allergiker till exempel, säger Margareta Daho.

Ett tusental butiker runt om i landet kan komma att åtalas under hösten. Kemikalieinspektionen ska fortsätta sin granskning genom att inspektera importörer och tillverkare. Runt nittio kommuner ska hittills ha rapporterat sina resultat till Kemikalieinspektionen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.