Fritt fram att smygfilma sexakt

Att smygfilma någon som har sex är inte ofredande. (TT)


Att smygfilma någon som har sex är inte ofredande slår Högsta domstolen (HD) fast i en dom.

Fallet gäller en man som installerade en kamera i sovrummet hos sin exsambo. Kameran hade en trådlös förbindelse med mannens dator där han spelade in när kvinnan hade sex med andra. Sedan skickade han filmerna till hennes mamma och vänner.

Såväl tingsrätt som hovrätt dömde mannen för avlyssning och förtal. Hovrätten skärpte dessutom straffet och lade till punkten ofredande, vilket mannen överklagade.

Formuleringarna i domen visar tydligt att HD inte är nöjda med sitt friande. Domen avslutas med en uppmaning till riksdagen att se över lagstiftningen på området, skriver tidningen Hem & Hyra.

Den parlamentariska integritetsskyddskommittén föreslog i början av året att en bestämmelse förs in i brottsbalken, som i princip gör det förbjudet att utan lov fotografera eller filma personer "som befinner sig på en plats dit allmänheten inte har insyn". Lagen föreslogs träda i kraft den 1 januari 2009.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.