EU vill stoppa terroristpropaganda

Nabil Abdul Fattah: "Stockholmsprogrammet är till för att tysta kritiker."


Integritetsaktivisterna sluter upp inför det stora toppmötet mellan EU:s justitieministrar i Stockholm när Stockholmsprogrammet ska avhandlas. Femårsprogrammet ska ersätta det gamla Haagprogrammet och täcker allt från migration till reglering av internet.

Både socialister och liberaler opponerar sig mot förslaget, som de menar är ett steg mot övervakningsstaten och hotar den personliga integriteten. I ett avsnittet om "kampen mot den globala terrorismen" diskuteras exempelvis långtgående åtgärder för att förhindra terroraktioner. Bland annat skrivs det att ett av målen är att "göra det tydligt att terroristprat leder till ytterligare aggressioner och inte omfattas av yttrandefrihetsgrundlagen".

Avsnittet har gjort Rickard Falkvinge upprörd och på sin blogg skriver han:

"När jag var yngre var en terrorist någon som skadade eller dödade civila för politiska syften. Det fanns, och finns, terroristvåld. En person som pratar och kritiserar det rådande samhällssystemet, genom att prata, är aldrig någonsin en terrorist. Det fanns, och finns, inte terroristprat.

Att politiker i Sverige och Europa, anförda av vår egen regering, skulle ställa sig upp och säga att yttrande- och åsiktsfrihet inte gäller regimkritiker trodde jag inte skulle hända ens under min livstid."

Nabila Abdul Fattah, skribent och socialpedagog, som bloggar på Nyheter24, kallar sig själv terrorist och alla alldagliga svenskar för terrorister. Hon menar att begreppet helt har urvattnats.

– Vem som helst kan vara terrorist i dag. Det handlar inte längre om folk som vill spränga folk i luften till höger och vänster utan om folk som opponerar sig mot samhället. Det kan vara allt från strejkande sjuksköterskor till fildelare, säger hon till Nyheter24.

Hon ser Stockholmsprogrammet som ett sätt att tysta ned protester och opposition.

– Ingen vill bli kallad terrorist i Sverige 2010. Men det här är ett sätt att tysta ned och markera mot alla som opponerar sig. Jag tror även att man vill markera mot andra stormakter och visa att man tar frågan på allvar, säger Nabila Abdul Fattah.

Hon kan inte se att det finns något uppenbart terroristiskt hot som måste stoppas.

– Jag är väldigt skeptisk till om al-Qaida är organiserat över huvud taget. Och Hizbollah har inte direkt någon verksamhet vad jag känner till i Europa, som inte tillhör måltavlan.

Nyheter24 kommer att vara på plats vid onsdagens demonstrationer mot Stockholmsprogrammet, däribland den som inträffar klockan 17 i Humlegården, Stockholm.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!