Barn fotas av polis – i smyg

Föräldrarna får sällan reda på att deras barn ingår i hemliga utredningsregister.


Ditt barn kan ingå i polisens hemliga utredningsregister för ungdomsbrottslingar (SUR) – utan att du vet om det. Det räcker med att ditt barn är vän med en misstänkt brottsling för att man ska plockas in i registret. Det finns inte heller några krav på att barnet måste vara över 15 år.

–Vi vill ha så färska foton som möjligt, och de vi jämför med ska vara välliknande. För att få det kan det hända att vi går till en skola och ber att få ta bilder av vissa elever. Men vi talar inte regelmässigt om för föräldrarna att vi fotat deras barn, säger Even Magnusson chef för polisens ungdomsgrupp till GP.

När nya skolkataloger kommer på hösten går mycket tid åt att få tag i dem. Man använder sig också av passfoton för att få färska bilder.

Dock menar polis att SUR är hårt reglerat och att endast ett fåtal poliser har tillgång till utredningsregistret. Men det är fortfarande oklart exakt hur polis får fram bilder på ungdomar som ingår i registret.

– SUR är ett jättehjälpmedel för att få fram utpekanden, tillägger Magnusson för GP.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

2 timmar sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.