Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Storebror lagrar dig

- 03/03/2009, 11:14 -

Förslag om evig lagring av brottsregister.

Den 1 januari 2009 trädde den nya reviderade FRA-lagen i kraft. Den 25 februari 2009 röstades ipred-lagen igenom i Sveriges riksdag. Nu har turen kommit till belastringsregistret att ses över och anpassas till nya tider.

Är du registrerad, lilla vän?

Fram till nu har uppgifter som gallrats ur polisens belastningsregister varit otillgängliga för såväl den enskilda personen som för de brottsbekämpande myndigheterna.

Säkerhets- och integritetsskyddsnämndens nya förslag går ut på att belastningsregistret bevaras för framtida tillsyn och kontroll. Motiveringen till förslaget är att den enskilda individen även i efterhand ska kunna ta reda på vilka personuppgifter som varit registrerade.

Däremot ska det enligt förslaget inte vara möjligt för de brottsbekämpande myndigheterna att efter gallringstiden komma åt uppgifterna. Hur nu det ska kunna garanteras - uppgifter som finns lagrade kan man också komma åt.

I förslaget skriver Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden:

”Å andra sidan har nämnden genom sin verksamhet kunnat konstatera att om det inte bevaras någon dokumentation om vilka uppgifter som har funnits registrerade så försvåras eller omöjliggörs en kontroll i efterhand. Bland annat har då enskilda personer en i praktiken begränsad tillgång till effektivt rättsmedel i fråga om vad som kan ha utgjort personuppgifts behandling i strid mot lag eller annan författning.”

Registrerad för evig tid

I nuläget lagras uppgifter i belastningsregistret från tre till tjugo år beroende på vad påföljden eller straffet blivit. Vid en dom som ger dagsböter sparas uppgifterna i fem år medan det vid ett fängelsestraff blir kvar tio år efter det att påföljden verkställts.

Om förslaget går genom kommer i stället uppgifterna kunna sparas. För att individen i efterhand ska kunna ta reda på vilka uppgifter som varit registrerade.

Vad man än tycker om förslaget så kan man konstatera att det ligger i tiden. Storebror inte bara ser dig - han lagrar dig. I evig tid.

Skrivet av: