Demonstration för ockupanter

Ett demonstrationståg gick i dag genom Göteborg som stöd för en husockupation.


GÖTEBORG. Närmare 100 personer deltog under eftermiddagen i ett demonstrationståg som gick från Järntorget mot Johanneberg I Göteborg.

Syftet var att uppmärksamma den husockuptation som, sedan i lördags, pågår i en fastighet på Viktor Rydbergsgatan 20, belägen strax bakom Götaplatsen.

I dagens demonstrationståg gick både ockupanter och andra som sympatiserar med belägringen av fastigheten.

– Vi vill protestera mot bostadsbristen och klassegregationen. När politiker och företagare rensar centrum från ungdomar och arbetarklass för att skapa en evenemangsstad blir det problem. Det säger Jonerik, en av ockupanterna, till Göteborgs-Posten.

Det är aktionsgruppen Ockupantscenen Göteborg som ligger bakom initiativet. Gruppen har också skickat brev till flera berörda makthavare.

– Men vi har ännu inte fått något svar. Den dialog vi hade hoppats på har uteblivit, påstår Jonerik.

Han säger vidare att det nu bor mellan 20 och 30 personer i huset och att man i kväll kommer att bjuda på musik och filmvisning.

Kraven som ockupanterna ställer är bland annat att det ska finnas fler möteslokaler för ungdomar. I gamla Ungdomens hus ligger nuförtiden Casino Cosmopol.

- Vi kräver ingenting mindre än att Göteborg ska vara en stad för alla. Här pågår ett krig i det tysta genom stadsplanering och bostadspolitik, ett slags omvänd Robin Hood-politik där de rika tar från de fattiga, sade Christoffer i ett tal på Järntorget innan demonstrationståget avgick.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!