Trebarnsfamilj tvingas bo i husvagn

Fortfarande ingen lösning i sikte för familjen Norén.


Nyheter24 har tidigare skrivit om trebarnsfamiljen Norén. Familjen som tvingades att bo i en nedkyld, fuktig och möglig lägenhet i Kristianstad utan att socialtjänsten gjorde någonting åt saken. Småbarnsfamiljen levde i minusgrader utan ytterdörr.

Nu bor Tony Norén med fru, tre barn och husdjur i en liten husvagn. Ett fjärde barn är på väg. När Nyheter24 pratade med Tony Norén den 26 mars hade han lånat ihop 20 000 kronor till att köpa en husvagn. I den bor familjen fortfarande.

– Nu på sommaren går det väl an, men snart kommer vintern, säger Tony till Nyheter24.

Blev erbjudna lägenhet

Under sommaren har familjen åkt land och rike runt för att leta efter en lägenhet. Makarna Norén har skulder och därför utgör hyresvärdarnas krav ett nålsöga att passera.

I Lindesberg blev det äntligen napp. Familjen erbjöds en lägenhet på 104 kvadratmeter med en hyra på 5 900 kronor i månaden. Problemet är att hyresvärden kräver tre förskottshyror. Före den 15 augusti måste de betala 17 700 kronor för att få lägenheten.

Det är en omöjlighet för familjen vars enda inkomster består av föräldrarpenning och sjukersättning.

Får ingen hjälp av hemkommunen

Återigen har familjen problem med socialtjänsten. De är skrivna i Hörby kommun, men kan inte få någon hjälp därifrån eftersom de inte vistas i kommunen. För närvarande står husvagnen på en camping i Jönköping.

– Vi är skrivna i Hörby och våra möbler finns i Hörby, men vi får ingen hjälp för vi anses ha varit ifrån kommunen för länge. Vi har ju bara varit borta i tre månader, som en stor del av svenska folket är under sommaren, säger Tony.

Jenny Alskepp på socialtjänsten i Hörby kommun har hand om familjens Noréns fall. Hon kan inte uttala sig specifikt om fallet, men säger att det är vistelsebegreppet som ställer till det för familjen. Enligt socialtjänstlagen så utgår man från vistelsebegreppet och inte utifrån var en person är skriven. Det är kommunen som man vistas i som har ansvar för akut hjälp.

– Anledningen till det är att man inte ska kunna skriva sig i den kommun som man tror är generösast. Detta gör att vi inte kan göra någon utredning om en person som befinner sig i en annan kommun. Men när en person som befinner sig inom kommunens gränser söker hjälp så är vi tvungna att göra en utredning, säger Jenny Alskepp.

Enligt Tony Norén har Jenny Alskepp sagt till honom att det inte räcker att han flyttar husvagnen till Hörby kommun.

– Jag sa till henne att vi kan flytta husvagnen i morgon, men hon sa att vi måste stå i kommunen en längre tid.

Jenny Alskepp bestrider Noréns utsaga.

–Det räcker att man har vistats i kommunen en dag för att vi ska en skyldighet att göra en utredning.

Familjen Noréns situation blir allt mer ohållbar.

– Vi har en nio månader gammal bebis och min fru är i fjärde månaden. Vi kan inte ha det så här, säger Tony Norén.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!