Måndag 18 Okt
Stockholm

Polisen redo för nazistfest

Hemlig vit makt-konsert i sydvästra Sverige i kväll - polisen beredd på bråk.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Polisen mobiliserar inför en vit makt-konsert på hemlig ort någonstans i sydvästra Sverige i kväll.

– Vi är förberedda för att göra en större insats om det händer någonting som kräver det, säger Linda Ottosson, chef för polisen i Fyrbodal till GP.

Både svenska och utländska nazister väntas komma på festen. Enligt uppgifter på olika nazistforum på nätet ska samlingen inför konserten ske på en plats i centrala Trollhättan under lördagen. Först då kommer besökarna få reda på var festen ska äga rum.

Lokalen hålls hemlig för att undvika strörningar från meningsmotståndare, men enligt arrangören ska den ligga inom en radie av tio mil från Göteborg.

Brittiska vit makt-bandet White Law är festens stora dragplåster, med låtar som glorifierar nazisters våld på gatorna och den vite mannens överhet.

På en tidigare konsert med bandet ses sångaren göra en Hitler-hälsning som besvaras av publiken, vilket om det upprepas på kvällens konsert kan leda till polisingripande.

– Det är ju brottsligt att göra sådana tecken, det är en symbolhandling som är hets mot folkgrupp, säger Sven-Åke Lind, inspektör vid kriminalunderrättelsetjänsten i Trollhättan till GP.

Bland de övriga banden som ska uppträda finns svenska Vit Legion och Vinterfia.

Arrangörer till konserten är en grupp som kallar sig Legionen och det eventuella överskottet ska enligt dem gå till att finansiera en musikanläggning för framtida spelningar i Västsverige, samt till ekonomiskt stöd åt rörelsens "politiska fångar", det vill säga nazister som dömts för brott.

På andra internetforum uppmanas motdemonstranter att samlas i Trollhättan för att demonstrera mot konserten. Polisen befarar att det kan bli konfrontation mellan de båda grupperna.

– När det blir motdemonstrationer blir det ofta konfrontation. Vi är förberedda på att något ska hända, vi får handla snabbt när vi får mer hårt fakta om antalet personer som ska gå på konserten, platsen och antalet motdemonstranter, säger Stig Rysén, inre befäl på polisen i Trollhättan, till DN.se.

White Law framför Kick the reds in med Hitler-hälsningar från publiken:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela