Brittisk polis slutar jaga knarklangare

9 av 10 poliser i Storbritannien tycker att man bör upphöra med jakten på droghandlare.


Brittisk polis har i dag, av en tankesmedja, uppmanats att sluta jaga droghandlare. Detta efter att den brittiska narkotikapolitiska kommissionen (UKDPC) kommit med en graverande rapport där 9 av 10 poliser uppger att det är osannolikt att den brittiska drogmarknaden går att utplåna. Därför menar poliserna att man bör upphöra med att försöka fånga langarna.

Tankesmedjan har visat att droghandlarna inte haft något problem med att undvika att låta affärerna påverkas av polisens operationer, även när de blivit arresterade har langarna varit skickliga på att anpassa sig efter omständigheterna och låta andra sköta affärerna.

Trots att nyligen gjorda undersökningar visar att kokainbruket har ökat med 25 procent i Storbritannien bara det senaste året föreslår tankesmedjan att polisen fokuserar på skademinimering i stället för att försöka fånga handlarna.

I Storbritannien finns drygt en miljon personer mellan 16 och 24 som säger sig använda kokain. Men UKDPC säger att framgångar i kriget mot droger inte kan mätas genom antalet arresteringar och att "lyckade polisoperationer kan ha negativa konsekvenser i form av ökad gängrivalitet".

Den kontroverisella rapporten möttes i dag med ilska från organisationer som sysslar med drogbekämpning. De insisterar på att frekvensen drogrelaterade brott är skrämmande hög och inte bör ignoreras. Det uppger i dag The Daily Express.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!