Ännu en flicka utnyttjad i sexhärva

Vittne visade sig vara målsägande.


Ännu en flicka har anmälts som offer i den stora sexhärva där äldre rika män har utnyttjat unga flickor. Därmed har tio flickor utnyttjats av männen. Flickan klassades först som vittne, men visade sig snart vara målsägare.

– Det påbörjades ett förhör med henne som vittne i förra rättegången, men så visade det sig att hon hade varit med vid ett möte med de åtalade männen. Sådant händer ibland i rättegångar, säger chefsrådman Mats Jender, som ska sitta som ordförande i den nya huvudförhandlingen, till Nyheter24.

Enligt gärningsbeskrivningen har sexhärvans huvudman fotograferat flickorna för att marknadsföra dem. Han har även haft sexuella förbindelser med kvinnorna och förmedlat kontakt med sexköpare. En annan av de åtalade männen ska enligt gärningsbeskrivningen ha tilltvingat sig oralsex, försökt våldta en av flickorna analt och fört in sin hand i hennes underliv.

Rättegången inleddes första gången i mars, men efter en dag fick samtliga ledamöter bytas ut sedan det visar sig att en nämndeman varit jävig. Efter det att målet avslutats, men innan domen hade meddelats insjuknade rättens ordförande akut. Därför måste nu hela rättegången tas om från start.

Hur påverkas målet av att rättegången tas om?

– Rent adminstrativt blir det problem eftersom det slukar stora resurser. Men vi kommer att spela upp förhören med flickorna från den tidigare rättegången, så de kommer inte behöva vittna igen. Däremot måste de tilltalade höras igen, säger Mats Jender.

Är det ett ovanligt mål?

– Det är ett stort mål med många inblandade och rättegången ska pågå i tio dagar. Dessutom är kopplerimål inte så vanliga vad jag vet, säger Jender.

Om en dryg vecka startar omtagningen av rättegången. Fem män är åtalade för sexbrott, däribland våldtäkt, grovt koppleri och köp av sexuell handling av barn.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!