(M)ansdominans inom moderaterna

Kvinnliga politiker är underrepresenterade i flertalet kommuner.


I ett jämställdhetsbokslut har moderaternas kvinnoförbund kartlagt partiets kvinnliga politiker och undersökningen visade ett snitt på att bara var tredje kommunalpolitiker var kvinna.

I bara 29 av 290 kommuner är politikerposterna delade lika och i mer än 200 kommuner har männen över 60 procent av makten. I förvaltningsområdena Robertsfors, Överkalix och Älvkarleby finns det inte en enda kvinnlig politiker från moderaterna.

Enligt Magdalena Andersson, ordförande för M-kvinnor, är en fördelning på 40/60 år endera hållet godtagbart - något som sätter flera kommuner i Sverige under all kritik.

Partiets gruppledare i fullmäktige, Kenneth Isaksson, tror att det handlar om att kvinnorna inom moderaterna inte vågar visa framfötterna.

– Jag har frågat flera stycken. Men man kan ju inte tvinga människor om de inte vill, säger Isaksson, till SvD.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.