Piratpartiet på väg mot riksdagen

Piratpartiet att surfa på framgången i valet till Europaparlamentet och kan vara på väg mot en plats i riksdagen.


Folkpartiet ökar med 2,4 procentenheter till 8,8 procent i Sifos väljarbarometer för juni. Samtidigt fortsätter piratpartiet att surfa på framgången i valet till Europaparlamentet och kan vara på väg mot en plats i riksdagen.

– Framgången i EU-valet har gett partiet en skjuts, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar till Svd.

I undersökningen får gruppen övriga partier 4,2 procent och genomsnittet för piratpartiet under mätperiodens två juniveckor är 2,7 procent av alla sympatier. Men under sista veckan, som inföll efter EU-valet, uppger strax under 5 procent av de intervjuade att de skulle rösta på partiet om det vore riksdagsval.

Även sverigedemokraterna når fyraprocentsspärren bland dem som svarade dagarna efter EU-valet. Under hela perioden får SD 3,1 procent.

I kampen mellan blocken har det röd-gröna blocket en knapp ledning. De tre oppositionspartierna får tillsammans 46,5 procent av sympatierna mot 46,2 för de fyra regeringspartierna.

Socialdemokraterna tappar två procentenheter men är fortfarande största parti med 32,8 procent av sympatierna. Moderaterna backar 0,6 procentenheter till 28,2.

Centern backar 0,8 procentenheter till 5,0. Kristdemokraterna får 4,2 procent, en ökning med 0,1 procentenheter. Vänsterpartiet går bakåt 0,6 procentenheter och hamnar på 5,2 procent. Miljöpartiet går fram 0,4 procentenheter till 8,5.

1 897 personer intervjuades av Sifo mellan den 1 och 11 juni, och resultatet av mätningen publiceras i Göteborgs-Posten, Skånska Dagbladet och Svenska Dagbladet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!