Unga uppmanas ljuga för att få jobb

"Man ska säga att man har all kompetens som krävs och lite till".


Unga som söker jobb drar sig inte för att överdriva och ljuga i ansökningarna.

Inte ens hälften av 20-åringarna anser att de behöver vara helt ärliga i sitt jobb-cv, enligt en stor undersökning som bemanningsföretaget Manpower har genomfört.

Enligt en arbetssökande som Nyheter24 pratat med uppmanas de att ljuga för att få jobb.

– Dels säger de att man aldrig ska ljuga i en ansökningshandling, dels säger de att man ska framstå som att man tycker att varje jobb man söker är det bästa jobbet i världen och att man har all kompetens som krävs och lite till. Vi får alltså både veta att man inte ska ljuga, samtidigt som de uppmanar en att ljuga, säger Christian Carlsson, arbetssökande och med i UGA (Arbetsgarantin för Unga) i Göteborg, till Nyheter24.

Det vanligaste är att man överdriver sitt intresse för att arbeta på just den aktuella arbetsplatsen, men många överdriver också sina personliga egenskaper.

Var femte tillfrågad har någon gång ljugit om sina språkkunskaper.

Det är de unga som har lättast för att skarva till sanningen. Bland de sökande i 60-årsåldern säger 72 procent att man alltid måste vara ärlig, medan bara 45 procent av 20-åringarna har samma inställning.

Peter Lundahl, vd på Manpower, gissar att ljugandet kan ha med arbetslösheten att göra.

– När arbetslösheten går upp är det förståeligt att många frestas att extrapolera sina förtjänster i sin iver att komma till en intervju, säger Lundahl till DN.

Enligt Christian Carlsson uppmanas de arbetslösa att ändra namn på sina tidigare jobb när de skriver meritförteckningar.

– Det är svårt att skriva en sanningsenlig ansökningshandling, även med de rena meriterna, då många yrkeskategorier ses på med förakt. Av Arbetsförmedlingen får vi rådet att skriva om vissa saker, såsom telefonförsäljning/telemarketing, som är ett allmänt hatat ord. Det får bli kundförvärvare eller bara säljare i stället, säger Christian Carlsson till Nyheter24.

Mönstret ser liknande ut bland chefer. En chef i medelåldern förväntar sig absolut ärlighet i jobbansökan, medan yngre chefer oftare accepterar ett friare förhållande till sanningen, skriver Dagens Nyheter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

1 timme sedan
Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

1 timme sedan
Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.