Saco: jobbförmedlare till högskolan

Den väntade arbetslösheten bland unga akademiker kan bromsas.


Den väntade arbetslösheten bland unga akademiker kan bromsas med vettig studievägledning, mer praktik och arbetsförmedlare på universitetsområdet, enligt Saco.

Akademikerorganisationen Saco pekar i en ny rapport på svårigheter för unga akademiker att ta sig ut på arbetsmarknaden. Visserligen klarade sig de unga akademikerna relativt bra under senaste lågkonjunkturen, men arbetslösheten i denna grupp kommer att öka även i den nuvarande nedgången - om än på ett par års sikt.

Skillnaderna mellan olika yrkesinriktningar är dock häpnadsväckande stor, understryker Saco. De som utbildat sig inom den konstnärliga sektorn har alltid tuffa tider på arbetsmarknaden, oavsett konjunktur, medan de med utbildning inom hälso- och sjukvård i stort sett alltid är efterfrågade. Under förra lågkonjunkturen drabbades unga IT-utbildade, som en följd av att IT-bubblan sprack.

Än så länge är de arbetssökande akademikerna inte så många, och därför finns det tid att agera, skriver Saco och efterlyser bland annat att Arbetsförmedlingen (AF) ska synas mer ute på universiteten. Tyvärr är uppfattningen att Arbetsförmedlingen inte har något att erbjuda utbredd bland akademiker, skriver Saco.

Saco efterlyser också mer av karriärplanering och arbetslivskontakter för de studerande. En tidigare undersökning har visat att endast varannan nyutexaminerad jurist, civilekonom, systemvetare, personalvetare eller samhällsvetare tycker att de fått tillräcklig information av sin högskola om vilket arbete som utbildningen kan leda till.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!