Lördag 26 Nov
Stockholm

Hägglund stoppar homosexuella

Kristdemokraternas Göran Hägglund är beredd att offra kyrkans vigselrätt för att äktenskapet ska förbli ett förbund mellan man och kvinna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Göran Hägglund är beredd att offra kyrkans vigselrätt för att äktenskapet ska förbli ett förbund bara mellan man och kvinna. I kd-förslaget ska i stället en myndighet registrera samlevnad.

Regeringen har lovat att senast i december lägga fram en proposition om könsneutrala äktenskap. Kristdemokraterna (kd) vill dock som enda parti reservera äktenskapsbegreppet för heterosexuella par.

Hägglund har under det gånga året antytt flera möjliga lösningar för att nå en kompromiss inom borgerliga alliansen. Nu har han satt ned foten vad gäller partiets huvudlinje i de kommande förhandlingarna i regeringen. Hägglund förespråkar en civilrättslig äktenskapslagstiftning enligt fransk modell.

– För min del är det den bästa modellen, säger han.

Alla par, heterosexuella och homosexuella, som vill formalisera sin kärlek rättsligt måste i kd-förslaget göra det genom att registrera sin samlevnad hos en myndighet. Det ska dock, enligt Hägglund, inte kallas för att ingå äktenskap.

– Men vad det annars ska kallas för är jag ganska öppen för, menar Hägglund.

De par som vill kan sedan gå till kyrkan för en särskild ceremoni. Förslaget innebär att trossamfund som nu har vigselrätt förlorar den. Men det ger också kyrkan möjlighet att reservera begreppet "äktenskap" för relationen man-kvinna.

Hägglund tror förslaget skulle få bred acceptans i samhället, även bland dem som förespråkar könsneutrala äktenskap. Folkpartiets partistyrelse sade dock nyligen att man bara accepterar det förslag regeringens utredare Hans Regner lagt. Där ska homosexuella par, precis som heterosexuella, kunna ingå äktenskap och kallas makar. Alla par ska kunna välja mellan att vigas borgerligt eller inom sitt trossamfund.

Riksdagsledamot Lennart Sacrédeus (kd), en av dem som hårdast motsatt sig homoäktenskap, gillar Hägglunds förslag.

– Det är en utsträckt hand som man bör ta emot med öppet sinne i alliansen, säger han.

Sacrédeus tror att de flesta kristdemokrater kan acceptera att trossamfunden förlorar vigselrätten.

– Vår första prioritet är att värna religionsfriheten och därefter äktenskapsbegreppet, säger han. Sacrédeus tror också att det går att få stöd från Svenska kyrkan för kd-förslaget, även om vigselrätten går förlorad.

TT//Anas González Cruz

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.