Halal-tv mörkar vänsterpartist

SVT dolde att Jonas Lindberg är anställd av vänsterpartiet.


Jonas Lindberg framställdes som vilken sjuksköterska som helst i Halal-tv. När programledarna i SVT:s kontroversiella teveprogram intervjuade Lindberg fick inte tevetittarna veta att åsikterna kom från en anställd inom vänsterpartiet. Detta trots att Lindberg är en tydlig opinionsbildare på vänsterkanten, som förekommer i medierna kontinuerligt.

– Att SVT låter politiker framträda och bedriva politisk propaganda utan att informera tittarna om vem avsändaren egentligen är, tillhör knappast att vara opartisk. Det verkar som att “fri television” ska definieras som “fritt fram för vänsterpartiet”, skriver debattören Dick Erixon på sin blogg.

I programmet presenterades Lindberg som en person som "studerar till sjuksköterska". Programledarna ville visa på klasskillnader i Sverige och åkte till Botkyrka och hälsade på hos honom. Samtidigt när Lindberg pratade om klasser och orättvisor framgick det inte att han är aktiv inom vänsterpartiet.

– Jag märker ju av skillnaderna när jag sätter mig på tunnelbanan. Man tittar vilka människor som kliver av och på, eller när man går ut här och tittar på hur människor bor, eller vilka arbetstider folk har, säger Lindberg i programmet.

Han säger att han inte skulle vilja vara en del av överklassen.

– Jag tycker att det är skit att vi har ett klassamhälle. Jag tycker att det är helt absurt att mänskligheten har kommit jättelångt i många avseenden, men vi har fortfarande ett samhälle där man föds in i en viss klass. Och sedan bestäms alla ens förutsättningar utifrån vilken klass man tillhör. Det skapar en självkänsla hos sig själv att man är mindrevärdig, att man inte känner sig värdig när man kommer till rikare kommuner, man förstår inte det sociala samspelet när man kommer dit. Man känner sig rätt obekväm.

Att Lindberg gillar att tala i termer av klassamhälle kanske inte kommer som någon slump. Han har tidigare varit högt uppsatt i Ung vänster som vice ordförande, senast så sent som 2006. Och i dag är han anställd av vänsterpartiet i Storstockholm som resursperson. Men det var inget som SVT ville redovisa för tittarna.

Enligt bloggaren Johan Ingerö är det inte första gången SVT gör på det här sättet. Kanalen anordnade 2002 en EMU-debatt med "vanligt folk" i Göteborg. En av de "vanliga" var då partipolitiskt aktiv i Ung vänster, men redovisades som representant för en "partipolitiskt obunden" bostadsorganisation.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trump Media varnar för nakenblankning

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerar om i regeringen

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Tesla återkallar 3 878 fordon av modellen cybertruck, deras eldrivna så kallade pickup.

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.