Carl Hamilton i rasistbråk med SVT

Hamilton har hamnat i bråk med de muslimska programledarna på nya Halal-tv.


Den kände ekonomen och krönikören Carl Hamilton var inbjuden som gäst i SVT:s nya mångfaldssatsning Halal-tv. Men i stället för en intervju om klasskillnader utvecklades det hela till ett fullskaligt bråk. Nu kallas Hamilton för rasist.

Vad hände?

– Jag uppfattade det som ett gräl mellan mig och programledarna. Jag blev provocerad och irriterad, säger Carl Hamilton till Nyheter24.

Varför?

– Det var inte så mycket att de inte ville ta i hand. Det fanns en outtalad anklagelse att det var diskriminerande mot muslimer om man ville hälsa genom att skaka hand. Stämningen var otrevlig tycker jag.

Grälet mellan de tre programledarna Cherin Awad, 23, Dalia Azzam Kassem, 22, Khadiga El Khabiry, 25, och Carl Hamilton, 52, spelades in i smyg.

Det hela ska alltså ha börjat när två av programledarna - Cherin Awad och Khadiga El Khabiry - vägrat skaka hand med Carl Hamilton. I stället gör de en hälsning där de för sin hand till bröstet. Något som får Hamilton att se rött. "Åk hem till Iran" ska han ha sagt.

Varför sa du så?

– (Tystnad) Du, det var ett gräl. Att ge sig in i vem som har sagt vad är ointressant. Du har väl själv varit i gräl någon gång.

Ångrar du dig?

– För vad? Det tjänar så lite till att ångra sig.

Är du rasist?

– (Skratt) Bara frågan är en förolämpning. Jag är inte perfekt och min förståelse för främmande folk kan bli bättre. Men det är förolämpande med en sådan fråga, säger Carl Hamilton till Nyheter24.

Lyssna på bråket:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

Rysk guvernör: Drönare dödade två

1 timme sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

3 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.