Snart kan man plugga kinesiska i gymnasiet

Sverige har hoppat på det stora Kina-tåget.


Folkpartiet vill med en ny språksatsning låta svenska ungdomar plugga kinesiska redan under gymnasietiden.

Relationerna med Kina och den globala konkurrensen gör att Sverige nu måste hoppa på det stora Kina-tåget.

– När man tittar på världen på 2000-talet och för framtiden, så konstaterar man att det är ju inte bara europeiska språk som är viktiga och blir viktiga. Kinesiskan kommer att bli oerhört viktig. De ekonomiska relationerna med detta enorma land, Kina, kommer bara att bli viktigare och viktigare. Jag tror att vi har en stor fördel om vi åtminstone i varje ungdomskull har ett antal unga människor som lär sig kinesiska, säger utbildningsminister Jan Björklund, som är folkpartiets ordförande till Sveriges Radio.

– Jag ser framför mig att under nästa mandatperiod så bör vi genomföra en rätt omfattande språksatsningsreform i det svenska skolväsendet. Två komponenter i den reformen bör vara att engelska bör alla elever börja läsa redan i årskurs ett på lågstadiet, och kinesiska bör bli ett valbart alternativ på gymnasieskolan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

2 timmar sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.