Söndag 1 Aug
Stockholm

Gymnasiets "hobbyutbildningar" granskas

Inriktningarna kommer att granskas hårdare av staten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På vissa av landets gymnasier kan man lära sig cirkuskonster och skidakrobatik. Det får regeringen att höja ögonbrynen.

Skolminister Jan Björklund, (fp), har tidigare kritiserat gymnasieutbildningar av annorlunda karaktär och kallat dem för "hobbyutbildningar".

I förra veckan beslutade riksdagens borgerliga majoritet att behålla möjligheten för kommunala skolor att skapa lokala inriktningar på utbildningarna, men den statliga kontrollen ska bli hårdare.

Lokala inriktningar och specialutformade program har gett kommunala gymnasieskolor samma möjligheter som friskolor. I dag går 57 000 gymnasieelever på lokalt utformade program.

Nu måste man göra om utbildningarna så att de passar in i den nya gymnasieskolan. Senast i februari nästa år måste skolverket redovisa vilka ämnen förutom svenska, engelska och matematik som krävs för att man ska få starta "särskilda varianter" av olika nationella program.

De elever som i dag går på specialutformade program kommer att få gå klart sina utbildningar. Reglerna gäller dem som ännu inte börjat gymnasiet.

–De särskilda varianterna ger gymnasieskolorna möjligheter att göra avsteg från de nationella programmen. Vi som politiker får inte strypa den utvecklingskraft som uppstått och stoppa in elever i färdigstöpta hål, konstaterar Mats Gerdau (m), riksdagsledamot, tidigare kommunalråd i Nacka kommun, öster om Stockholm, enligt Dagens Nyheter.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela