Moderata riksdagsmän i bråk med SVT

Eva Hamilton liknar Jan R Anderssons och Peder Wachtmeisters motion vid Berlusconifasoner.


STOCKHOLM. De moderata riksdagsledamöterna Jan R Andersson och Peder Wachtmeister väcker ilska på SVT:s huvudkontor. Båda föreslår i en motion till riksdagen att regeringen tillsätter en utredning som fortlöpande granskar SVT:s sändningar. De upplever att SVT är alldeles för "vänstervridet" i dag.

Andersson och Wachtmeister anför att SVT gynnar vänsterblocket och bryter mot kraven på objektivitet: "En majoritet av inslagen ställer de rödgröna, och då främst socialdemokraterna, i bättre dager än, exempelvis, alliansen".

En lösning på problematiken skulle vara en statlig granskning av sändningarna.

– Jag tycker det är ett krav man kan ställa, att man gör mätningar som kan visa om SVT uppfyller de krav man bör kunna ställa på opartisk teve, säger Jan R Andersson till Expressen.

SVT:s vd, Eva Hamilton, har gått i taket och liknar motionärernas agenda med Silvio Berlusconis tevepolitik.

– Motionen för onekligen tankarna till Berlusconis tevepolitik. Jag tror inte att någon som tänker efter vill ha en sådan regeringsstyrd television, allra minst moderaterna, säger Hamilton till Expressen.

Även Mats Knutson, politisk reporter på SVT, tycker att kravet är orimligt och liknar det vid DDR-tänk.

– De här två riksdagsmännen vill ju tydligen att SVT:s nyhetssändningar ska sättas under någon typ av politisk kontroll. Det vore fullständigt förödande för det oberoende vi har i dag. Det här låter stolligt, säger Knutson till Expressen.

Kollegan Anna Hedenmo välkomnar all granskning och utmanar de moderata riksdagsmännen. Lars Lindblad, moderaternas gruppledare i riksdagen, har tagit avstånd från motionen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.