Torsdag 28 Okt
Stockholm

Attacker i Afghanistan tonas ner

Förvarsmakten tonar ner den allvaret i överfallen på den svenska styrkan.(TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Förvarsmakten tonar ner den militära tyngden i de senaste överfallen på den svenska styrkan i Afghanistan.

Samtidigt bedöms säkerhetsläget som allvarligt.

Säkerhetsläget generellt har försämrats sedan 2005, säger generalmajor Berndt Grundevik, chef för armétaktiska staben och den som leder svenska styrkor utomlands.

I två eldöverfall natten till fredagen och till lördagen besköts svenska soldater i den Nato-ledda Isaf-styrkan i norra Afghanistan. Svenskarna besvarade elden och ingen av dem skadades.

– Fem soldater ska kontrollera hörseln eftersom de besvarat elden utan hörselskydd, säger Grundevik.

Omstritt skydd

Försvarsmakten kallade till presskonferens på söndagen efter medieuppgifter om att de svenska fordonen fått flera hål av granatsplitter och kulor från handeldvapen. Men enligt Grundevik har bara ett kulhål hittats, i höjd med takräcket på ett fordon, och vidare syns ett märke där en kula studsat av plåten. Även den 31 oktober utsattes en svensk styrka för en attack, utan några fysiska skador. Pansarskyddet på de svenska fordonen är omstritt. Röster har höjts om att fordonen har för lite skydd och att svenska soldaters liv därför riskeras i onödan.

Obemannade flygplan

Grundevik säger att han nyligen beslutat skicka två sjukvårdsutrustade fordon av typ pansarterrängbil 203, samt att ytterligare ett eller två lite lättare bepansrade fordon sannolikt ska skickas.

Och om vi i analysen säger att vi behöver två till, eller tre till så tar jag dit två eller tre till. Vi gör ju en ständig analys för att se till att vi har tillräckliga resurser, fortsätter han.

Grundevik uppger att det ännu är oklart vilka som ligger bakom överfallen, eller om den egna elden haft någon verkan. En sak Grundevik ännu inte har i Afghanistan är obemannade spaningsflygplan.

– Det skulle jag själv gärna vilja se på plats.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela