Nior läser gymnasiets engelska

Duktiga elever stimuleras med att läsa gymnasieengelska.


KARLSTAD. Duktiga niondeklassare i Karlstad erbjuds läsa gymnasieengelska för att stimuleras.

Från och med i höst kommer 45 elever att åka till Tingvallagymnasiet varannan vecka för att läsa gymnasiets A-kurs i engelska.

– Engelska är väldigt roligt. Mitt mål är att kunna läsa engelska C-nivån på gymnasiet. Jag drömmer om att kunna jobba på West End eller Broadway, säger Julianna Vidarsdottir som går på Norrstrandsskolan, enligt VF.

Men det är inte tillräckligt många elever som håller studiekraven i engelska. Enligt en undersökning från skolverket var läsförståelsen i engelska år 2003 sämre än den var 1992.

– Nivån på eleverna har sjunkit. Och kraven på dem likaså. Idag har elever problem med A-kursboken och de nationella proven idag är lättare än för tio år sedan, säger gymnasieläraren Pia Norbäck till VF.

Norbäck tror att detta kan bero på att unga läser mindre böcker.

–Muntligt tror jag engelskan är bättre än någonsin men vokabulären och det skriftliga håller inte samma standard. Internetspråket, chattspråket, har kommit in i klassrummet. På gott och ont, säger hon till VF.

Hon menar att eleverna bör lämna chattspråket utanför klassrummet.

– För du ska ju ha med dig en ordentlig engelska ut i arbetslivet. Du kan ju inte göra en ansökan på chattspråk, tillägger Norbäck för VF.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.