Lördag 25 Sep
Stockholm

Nior läser gymnasiets engelska

Duktiga elever stimuleras med att läsa gymnasieengelska.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

KARLSTAD. Duktiga niondeklassare i Karlstad erbjuds läsa gymnasieengelska för att stimuleras.

Från och med i höst kommer 45 elever att åka till Tingvallagymnasiet varannan vecka för att läsa gymnasiets A-kurs i engelska.

– Engelska är väldigt roligt. Mitt mål är att kunna läsa engelska C-nivån på gymnasiet. Jag drömmer om att kunna jobba på West End eller Broadway, säger Julianna Vidarsdottir som går på Norrstrandsskolan, enligt VF.

Men det är inte tillräckligt många elever som håller studiekraven i engelska. Enligt en undersökning från skolverket var läsförståelsen i engelska år 2003 sämre än den var 1992.

– Nivån på eleverna har sjunkit. Och kraven på dem likaså. Idag har elever problem med A-kursboken och de nationella proven idag är lättare än för tio år sedan, säger gymnasieläraren Pia Norbäck till VF.

Norbäck tror att detta kan bero på att unga läser mindre böcker.

–Muntligt tror jag engelskan är bättre än någonsin men vokabulären och det skriftliga håller inte samma standard. Internetspråket, chattspråket, har kommit in i klassrummet. På gott och ont, säger hon till VF.

Hon menar att eleverna bör lämna chattspråket utanför klassrummet.

– För du ska ju ha med dig en ordentlig engelska ut i arbetslivet. Du kan ju inte göra en ansökan på chattspråk, tillägger Norbäck för VF.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela