Mohamed Omar: "CIA dödade Neda"

"Det var CIA som dödade Neda, inte Iran. Och de har uppnått sitt mål."


Islamisten, poeten och barnboksförfattaren Mohamed Omar skapar starka känslor genom sin teori om vem som ligger bakom dödsskjutningen av Neda Soltan i Iran häromdagen.

Dödsskjutningen skapade oro världen över sedan den förskräckliga videon med närbilder på en ung kvinna, skjuten i hjärtat, dör med öppna ögon. Alla är överens om vilka som ligger bakom mordet: Basijmilisen.

Men Mohamed Omar har en annan teori. En teori som upprör många exiliranier.

I ett blogginlägg skriver den svensk-iranska frilansjournalisten Nima Dervish, som också varit mycket aktiv i demonstrationer i Stockholm för det iranska folket, om en intervju med Nedas fästman på persiska BBC.

"Hennes mål var varken Mousavi eller Ahmadinejad, utan hennes land, och det var viktigt för henne att göra något för detta syfte. Flera gånger hade hon sagt att även om hon skulle förlora livet och få en kula i hjärtat – vilket ju blev precis det som hände – så skulle hon vandra den här vägen. Neda lärde oss en viktig läxa trots sin låga ålder [hon skulle ha fyllt 27 i år]", översätter Dervish texten som är på farsi.

"CIA dödade Neda"

I en av de första kommentarerna skriver Mohammed Omar:

"Det var CIA som dödade Neda, inte Iran. Och de har uppnått sitt mål."

Nyheter24 når Omar och får det bekräftat att det är han som skrivit kommentaren.

– Ja, det är jag som har skrivit det.

Varför skulle CIA ha skjutit henne?

–De vill sprida sådana bilder. De vill ha mer upplopp i Iran. Det är givetvis fruktansvärt att USA kan göra något sådant. Samtidigt förvånar det mig inte eftersom de dödat miljontals irakier, säger Mohammed Omar till Nyheter24.

"Basij är där för att tjäna folket"

Så du menar att det inte finns någon anledning att tro att det är basijmilisen som ligger bakom mordet?

–Absolut inte. Basij är där för att tjäna folket. De skulle aldrig skjuta på sina bröder och systrar.

"Jag vill endast att sanningen ska komma fram"

Omar menar också att CIA skickat tusentals sms till Iranier för att ge dem falsk information. Och att protesterna och demonstrationerna till stor del är uppiskade av USA.

Finns det någon möjlighet att du säger dessa saker för att få uppmärksamhet?

–Nej, så är det verkligen inte. Jag vill endast att sanningen ska komma fram.

Nyheter24 når den iranfödde vänsterpartisten, bloggaren och skribenten - Ali Esbati - som länge och ihärdigt rapporterat om den iranska demokratirörelsen. Och undrar om han har någon förståelse för Mohamed Omars uttalanden?

–Jag tycker att Mohamed Omar beträtt en märklig, farlig och usel väg i debatten. Uttalanden som dessa är orimliga och oacceptabla, säger Ali Esbati till Nyheter24.

– Jag kan bara konstatera att han inte längre har något att bidra med i debatten. Jag tycker också att detta står i vägen för en mer komplicerad bild. Jag anser inte att det här har någon plats i en debatt. Det finns mycket viktigare saker att diskutera gällande Iran just nu.

Dödsskjutningen av Neda Soltan. OBS VARNING FÖR MYCKET STARKA BILDER. KÄNSLIGA LÄSARE VARNAS:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!