Polisen kritiseras för fyllegripande

Polis granskas och kritiseras för fyllegripanden.


Allt fler hamnar i fyllecell enligt lagen om omhändertagande av berusade (LOB). Nu väcker ökningen och tillämpningen av LOB kritik. Utredare vill att de omhändertagna förs direkt till vårdinrättningar i stället för till polisceller.

Polisen omhändertar också helt lagligt enligt LOB stökiga eller aggressiva människor som inte är särskilt berusade, skriver Svenska Dagbladet. Dessa människor försvinner från gatan i åtta timmar och polisen anser att den kan uträtta vanligt polisarbete under tiden.

Statistik hos Vägverket, dit polisen redovisar LOB-ingripandena, tyder på en 40-procentig ökning i år jämfört med 2005, från 48 000 fall till mellan 65 000 och 70 000. Orsaken till att polisen redovisar ingripandena för Vägverket är att de kan leda till omprövning av körkort.

LOB ersatte 1976 en 102 år gammal fyllerilag. Med den nya lagen blev fylleri inte längre brottsligt. Tanken var att de omhändertagna skulle kunna få hjälp och av detta skäl planerades många tillnyktringsenheter runt om i landet. Dessa har inte blivit verklighet och i stället hamnar kraftigt berusade i polisceller.

Polisens ökande bruk av LOB utreds av förre landshövdingen Gerhard Larsson. Tillämpningen av lagen oroar honom liksom att ett tiotal berusade personer avlidit sedan de hamnat i polisens eller kriminalvårdens celler under 2000-talet. Andra har dött när polisen kört dem i sina bilar.

– Det är helt oacceptabelt och väldigt allvarligt att vi har haft så många dödsfall, säger Larsson till SvD.

Polisen bildar sig en egen uppfattning om hur LOB ska tillämpas och den stämmer inte överens med lagens avsikt, visar ett examensarbete vid juridiska institutionen i Lund. LOB används ofta i stället för andra tvångsmedel som är besvärligare eftersom de måste prövas av åklagare.

Konkreta exempel finns på att lagen används i direkt bestraffande syfte där personer hamnat i konflikt med polisen, säger examensarbetets författare, juristerna Anna Dahlström och Christian Malmqvist till SvD.

TT//Anas González Cruz

Skrivet av: