Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

I dag driver regeringen igenom Ipred

Nyheter | 04/12/2008 07:37

Domstolar får makt att klassa människor efter hur mycket de laddar ned.

I dag väntas regeringen klubba igenom det nya fildelningsförslaget - Ipred. Trots hård kritik inom de borgerliga partierna har partiledarna i sista stund lyckats samla sina riksdagsledamöter bakom det kritiserade förslaget. Flera ändringar finns med i det nya lagförslaget, som ännu inte officiellt har presenterats.

Den moderata riksdagsgruppen, under ledning av gruppledare Lars Lindblad (m) och statsminister Fredrik Reinfeldt (m), lyckades komma överens efter ett extrainsatt möte. Efter den senaste tidens tuffa kritik har den gått med på ett antal förändringar.

Skillnad kommer att göras mellan nedladdning och uppladdning. Myndigheterna kommer inte att se lika allvarligt på den som laddar ned som på den som laddar upp, och göra materialet tillgängligt för andra. Reinfeldt och hans närmaste krets har tidigare uppgett att de inte ser någon poäng i att staten ska kriminalisera och jaga en hel ungdomsgeneration, och det här ses som ett resultat av de nya ändringarna.

Men Moderata ungdomsförbundet, Muf, kritiserar regeringen hårt och menar att moderaterna endast driver en politik för vuxna.

– Som lagförslaget ser ut nu är det helt oförenligt med uttalanden om att vi inte ska jaga en hel ungdomsgeneration. Regeringen bedriver en politik för vuxna och brister helt i det som rör unga människor, säger Niklas Wykman, förbundsordförande i Muf, till Dagens Nyheter.

För att en person som laddar ned ska få sin identitet röjd krävs att mängden är ansenlig, och att materialet är relativt nytt. Domstolar kommer att avgöra om antalet nedladdningar är tillräckligt många för att beteendet ska klassas som olagligt, rapporterar TV4Nyheterna.

Lagen som träder i kraft den 1 april väntas inte längre gälla retroaktivt, vilket tidigare varit aktuellt.

Skrivet av: