Nye SR-chefen vill ha mer pengar

Ser ekonomin som sin tyngsta fråga.(TT)


Statsmakterna riskerar att ta ifrån radion dess egna utvecklingsmöjligheter.

Det är Mats Svegfors budskap till regering och riksdag dagen efter det att han utnämnts till ny vd för Sveriges Radio.

Han ser ekonomin som sin tyngsta fråga, när han någon gång i vinter eller vår har avvecklat sina nuvarande uppdrag och tillsammans med radioveteranen Cilla Benkö på viceposten tar över SR-ledningen.

– Med den ständiga underkompensation man har för kostnadsökningen är radioledningens viktigaste uppgift, tyvärr höll jag på att säga, att se till att det finns ekonomiska förutsättningar och acceptans i organisationen för att arbeta inom givna ramar. Det är inte lätt men det är den viktigaste uppgiften, säger Mats Svegfors.

Därför vill han att statsmakterna slutar behandla SR som en myndighet och vänder sig mot "tvåprocentslogiken": Det vill säga att kostnaderna ökar med fyra procent och anslagen med två procent.

– En fri radio bör inte leva under den typen av myndighetsvillkor. Det här är en fråga jag sysslat väldigt mycket med, så det är inget vanligt anslagsgnäll. Det handlar om radions självständighet, konstaterar den snart avgående landshövdingen i Västmanland.

Inför hans tillträde återstår dock ett MBL-protokoll. De förhandlingarna var i dag ajournerade, journalistklubbens styrelse satt i möte och ingen kunde uttala sig.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!