Ge bort en get i julklapp

Antal företag som erbjuder julgåvor i form av bistånd blir allt fler.


För varje år som går ökar antalet företag som erbjuder julklappar i form av bistånd. Varför inte skänka bort en ko, en bybarnmorska eller ett helt grispaket?

– Intresset har ökat väldigt mycket under de senaste åren. Jag tror att folk vill skänka någonting mer konkret och veta vad de får för pengarna, säger Louise Nordlund-Isaksson, insamlingschef på Erikshjälpen, enligt GP.

Via Erikshjälpen kan man sedan några år tillbaka köpa en ko till en indisk familj. Med nötkreaturen medföljer även veterinärbesiktning, försäkring, samt ett startpaket med foder.

Med så kallade 90-konton kan du försäkra dig om att 75 procent av de insamlade pengarna går till ändamålet. 90-konton kontrolleras nämligen av Stiftelsen för Insamlingskontroll (SFI).

– Om organisationen har gått ut och sagt att pengarna ska gå till ett visst ändamål så måste det stämma och sedan redovisas, säger Eva Birath, kanslichef på SFI.

Organisationen Action Aid startade förra året en getkampanj. Förra året köptes 7000 gåvobreg i form av getter förra året. Pengarna går sedan till ett getuppfödningsprojekt i Mocambique.

Marika Palmdahl, präst i Göteborgs stift, tror att det ökande intresset för biståndsklappar är ett samtidsfenomen.

– Det handlar om någon slags mättnad på allt vi har. Och sen tror jag att klimathotet bidrar. Då går vi tillbaka till julens ursprungstanke att ge till dem som verkligen behöver, menar Palmdahl, skriver GP.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!