Reinfeldt lanserar "årets julklapp"

- 06/12/2008, 13:08 -

Statsministern hoppas på en blågul jul.

För statsminister Fredrik Reinfeldt (m) är ekonomisk nationalism inne. De svenska konsumenterna uppmanas till att lägga julklappspengarna på svenska varor och tjänster för att i stället rata de kinesiska.

– Om ni öppnar julklappen och det står ”made in China” – då har ni inte gjort mycket för att säkra jobben i Sverige, sa Fredrik Reinfeldt, precis efter presskonferensen i går på Rosenbad där regeringen presenterade ett krispaket på 23 miljarder kronor under en treårsperiod.

Regeringens krispaket med mer arbetsmarknadspolitik, extra utbildningsplatser och rot-avdrag ryms inom tjänstebranschen och där är det inte lika många kinesiska företag som slåss om de svenska konsumenterna. Rot-avdraget väntas ge 3 000 jobb om året i hantverkssektorn, och nystartsjobben väntas stå för 5 000 nya jobb nästa år. Men det krävs också att svenskarna öppnar plånboken om företagen ska våga anställa.

– Rot-avdraget börjar gälla på måndag, så det kan bli en del årets julklapp: ge varandra en reparation eller en annan arbetsintensiv tjänst. Det är bättre än att ge varandra prylar som är producerade i andra länder, sa Reinfeldt.

Skrivet av: