Regeringen stoppar Maria Wetterstrand

Trots besked från miljödepartementet får språkröret inte delta i den svenska delegationen i Köpenhamn.


Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand stoppas från att delta i den svenska delegationen vid klimattoppmötet i Köpenhamn i december. Oppositionen anklagar regeringen för att bryta mot borgfreden under det svenska EU-ordförandeskapet.

– Det är svårt att se någon annan förklaring än att regeringen vill ha bort en stark miljöpolitiker från den svenska delegationen, säger riksdagsledamoten Anders Ygeman (s) till SVT Rapport.

Praxis har varit att riksdagen har skickat två representanter till internationella klimatmöten, som ingår i den svenska delegationen. Riksdagen erbjöds av miljödepartementet några fler platser på grund av mötets "särskilda betydelse".

Beslut fattades av talmannen om att två ytterligare ledamöter skulle skickas. En av platserna tillföll miljöpartiet, som valde att utse Wetterstrand.

I fredags beslutade miljödepartementets politiska ledning att köra över det tidigare förslaget om extraplatser.

– Det har alltid varit två från riksdagen som åker på den här konferensen. Vi lägger oss inte i vilka från riksdagen som åker. Det är naturligtvis en fråga för oppositionen att komma överens om vem som åker, säger miljöminister Andreas Carlgren (c) till SVT Rapport.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!