Få slänger batterierna i soporna

Svenskarna samlar in sju av tio sålda batterier.


Allt färre miljöskadliga batterier hamnar i soporna.

–Svenskarna tar allt större miljöansvar, men fortfarande slarvar nästan var tredje svensk med återvinningen, säger Terese Zetterman på Batteriinsamlingen.

Varje år säljs 3 000 ton batterier i Sverige, varav cirka tio procent klassas som miljöfarliga eftersom de innehåller tungmetallerna kadmium, bly eller kvicksilver.

Sverige med på Europas fem-i-topp lista

Sverige är bland de fem bästa länderna i Europa på att samla in gamla batterier. Sju av tio sålda batterier samlades in under förra året.

– I England samlas bara två procent av de sålda batterierna in. Vi har en mycket positiv utveckling i Sverige. Insamlingen av batterier har ökat med 20 procent under de senaste fem åren, säger Terese Zetterman.

De miljöskadliga batterierna har samlats in och återvunnits i många år. Från och med årsskiftet kommer även de batterier som inte klassas som miljöskadliga att återvinnas. Tidigare har alkaliska batterier och brunstensbatterier enbart deponerats. De innehåller inga giftiga tungmetaller, men väl olika metaller och batterisyra.

–Från årsskiftet ställs ett ökat producentansvar och den här typen av batterier ska också återvinnas, säger Terese Zetterman.

TT / Peder Broberg

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!