Guillou anmäler Expressen

- 19/11/2009, 09:49 -

Jan Guillou anmäler tidningen Expressen till Allmänhetens pressombudsman.

STOCKHOLM. Den rikskände författaren och debattören Jan Guillou pekades i en serie avslöjande reportage i Expressen ut som före detta informatör åt den fruktade sovjetiska säkerhetstjänsten KGB. Nu anmäler han Expressen till Allmänhetens pressombudsman.

Guillou tycker att han pekats ut som spion med uttryck som "KGB-agent" och "Sovjet-agent", skriver Expressen.

– Uttrycken kan inte missförstås, skriver Guillou i sin anmälan.

Expressen avslöjade i oktober att reportern Jan Guillou mellan 1967-1972 utförde uppdrag för KGB. Avslöjandet bekräftades av Jan Guillou - som dock menade att hans informationer inte varit av någon verklig betydelse.

"Tidningen Expressen har i flera varianter beskyllt mig för allvarlig brottslighet utan att ha haft täckning för anklagelserna. På sina löpsedlar och förstasidor den 24 och 25 oktober utpekar man mig som sovjetisk spion med ordvalen KGB-agent och Sovjet-agent", skriver Guillou.

Guillou känner sig utpekad som en "...extremt moraliskt klandervärd (landsförrädare)".

Jan Guillou hävdar att publiceringen bryter mot god journalistisk sed och att han bara utfört uppdragen i journalistiskt syfte.

Chefredaktör Thomas Mattsson om Expressens granskning:

– Guillou konstaterar ju i sin anmälan att Expressen inte har kallat honom för "spion", och det håller jag med om. Andra medier talade om en "spionaffär", men faktiskt inte Expressen, säger Mattsson till Expressen.

Skrivet av: