Tisdag 18 Maj
Stockholm

"Carl Bildt skulle aldrig godkännas av EU"

EU-parlamentarikern Åsa Westlund (s) går till hård attack mot Carl Bildt: Svårt för EU att godkänna en krigslobbyist som EU:s ansikte mot världen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Spekulationerna om att Carl Bildt skulle kunna ha blivit EU:s utrikesminister är resultatet av myten Carl Bildt som en respekterad internationell ledare som Bildt själv effektivt odlat under flera år.

Detta menar EU-parlamentarikern Åsa Westlund (s) som i en artikel på debattsajten Newsmill berättar varför hon "varit mycket tveksam till att han (Bildt) alls skulle få något tungt EU-uppdrag" överhuvud taget.

Westlund tar återigen upp Bildts affärer "med rysk gas och olja i korrupta diktaturer" och påpekar att de "skapat förvånansvärt lite kritik i Sverige."

"Han står på något sätt ”över” den vanliga politiska granskningen", skriver hon.

Samtidigt har Bildt blivit utfrågad om sina options- och aktieaffärer i Lundin Petroleum och Vostok Nafta i konstitutionsutskottet. Bildt har sedan dess sålt sitt aktieinnehav.

Men vad som kanske är den mest svidande kritiken mot utrikesministern är Westlunds konstaterande av Bildts inblandning i "Committee for the liberation of Iraq, som lobbade för Irakkriget" vars ledande medlemmar har intressen i vapenindustrin, enligt Expressen.

"Det skulle vara svårt för europaparlamentariker från Norden, men även från länder som Tyskland och Frankrike att godkänna en krigslobbyist som EU:s ansikte mot världen" avslutar Westlund.

Frågan är nu inte om utan när Carl Bildt kommer att bemöta Westlunds artikel på sin blogg?

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela