Unga brottslingar får inte åtalas

Men de kan dömas till skadestånd. I Borås misstänks en 12-åring och en 13-åring för en serie sexuella övergrepp.


BORÅS. Borås har den senaste tiden skakats av en serie sexuella övergrepp mot kvinnor på stan. De misstänkta gärningsmännen är så unga som 12 och 13 år gamla.

Men de kommer aldrig kunna dömas. Man får nämligen inte åtala minderåriga. Däremot kan de dömas till skadestånd.

– Du kan i princip dömas till skadeståndsskyldighet hur ung du än är. Ju yngre du är desto mindre risk. Men är du 12–13 år kan du dömas att betala, säger kammaråklagare Stefan Johansson till Borås Tidning.

Däremot kan det aldrig bli fråga om brottmål. I så fall måste brottsoffren själva stämma unga brottslingar i vanliga civilmål om de vill ha skadestånd.

Men man ska inte räkna med att det blir någon kompensation.

Domstolar kan jämka kraven, till exempel för att brottslingarna anses så omogna att de inte förstått konsekvenserna av sina gärningar.

Barnens föräldrar kan bli skadeståndsskyldiga - men inte heller det är någon barnlek. Det kräver att de agerat försumligt eller vårdslöst - och det är nästan omöjligt att bevisa.

Nu finns visserligen ett lagförslag om att föräldrars ansvar ska öka när deras barn begår brott. Men det tar sin tid innan en sådan eventuell lag kan träda i kraft.

För den som vill vara säker på kompensation när man utsatts för brott gäller att vara förutseende. Överfallsskydd och andra försäkringar är skyddsvallen mot brott. Eller åtminstone de konsekvenser som följer i brottets spår.

Man kan - med viss tur - också få ersättning av Brottsoffermyndigheten.

– Det kan man mycket väl tänka sig i fall där det inte finns något försäkringsskydd och där det utretts att brott begåtts, säger myndighetens brottsskadechef Per Rubing till BT.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!