1 av 2
- Foto: Hans Runesson/Scanpix
2 av 2
- Foto: Marc Femenia/Scanpix

Vänsterpartiet: Björklund har lyssnat

Välkomnar lagen som ställer krav på behöriga lärare.


När Jan Björklund på tisdagen presenterade den nya skollagen uttryckte Metta Fjelkner vid Lärarnas Riksförbund sitt gillande.

Också inom oppositionen välkomnas kravet på behöriga lärare.

– Jag är glatt överraskad. Björklund har lyssnat in kritiken vi haft. Till exempel om kravet på behöriga lärare, säger Rossana Dinamarca, skolpolitisk talesperson för vänsterpartiet till Nyheter24.

Vänsterpartiet är dock kritiska till möjligheten att stänga av elever. Rossana Dinamarca säger att det inte kommer att göra att någon lär sig mer.

– Grundskolan är skolpliktig och då är det anmärkningsvärt att man kan stänga av elever, säger hon.

Regeringens skolpolitik generellt tycker hon går ut på att "elitisera mera". Vänsterpartiet tycker att satsningen på spetsutbildningar, så kallade elitklasser, är fel och Rossana Dinamarca är mycket skeptisk inför Jan Björklunds syn på vetenskap.

– Han bryr sig inte om forskning. Han kan nog inte namnet på en forskare. Björklunds skola är en skola som sorterar, inte en skola som är till för alla medan forskningen visar att nivågrupperingar är kunskapshämmande, säger hon till Nyheter24.

Eva-Lis Sirén vid Lärarförbundet är generellt positiv till den nya skollagen. Hon konstaterar att elitklassers positiva effekter saknar stöd i forskningen. I övrigt vill hon inte säga något specifikt om Björklunds relation till vetenskap.

– Men politiker bör generellt lyssna oerhört mycket på det som går att visa konkret genom forskning, det är väldigt viktigt, säger Eva-Lis Sirén till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Radio: Man hotar spränga sig på iranskt konsulat

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Den amerikanska Iphone-tillverkaren Apple har plockat bort flera av de allra populäraste apparna ur bolagets app-butik i Kina, rapporterar tidningen The Wall Street Journal.

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

1 timme sedan
Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.