Jobba mer och längre!

Centerledaren vill höja pensionsåldern.


Centerledaren Maud Olofsson öppnar för höjd pensionsålder.

– Om vi blir allt friskare är det rimligt att vi jobbar längre, säger hon till Aftonbladet i dag.

40-talisterna kommer knappast nöja sig med att bli passiva pensionärer, när de nu börjar nå i in i pensionsåldern.

Det konstaterade partiledaren Maud Olofsson när hon öppnade centerpartiets framtidskonvent i går.

Men frågan är om de ska bli pensionärer alls just nu?

Maud Olofsson efterfrågar en orderntlig diskussion om pensionsåldern.

– Vi kommer att behöva jobba allt mer. Den faktiska pensionsåldern i dag ligger någonstans mellan 58 och 60 år, och det är klart att nog ser jag att jag kommer att få jobba längre än så – och många med mig, säger hon.

Sverige har redan en flexibel pensionsålder, där man kan välja att fortsätta arbeta fram till 67, men Olofsson kan tänka sig att höja 65-årsgränsen.

– Jag tycker att man kan fundera över det, eftersom vi har så många äldre som är så pigga. Jag tror också att många arbetsgivare känner att de behöver behålla arbetskraften längre för att klara alla jobb som behöver göras, säger Maud Olofsson.

Men tankarna får inget gehör hos Sveriges pensionärers intresseparti, SPI.

– Nej, de som har kämpat hela livet ska få pension vid 65. Visst finns det en del som vill fortsätta två, tre år till, men då ska det vara frivilligt, säger partisekreterare Stig R Andersson.

Dansande pensionär på festival:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.