Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Chockökning av unga sprutnarkomaner i norr

- 17/12/2009, 17:22 -
43-årigen vaccinerades mot influensan - med en använd spruta.

43-årigen vaccinerades mot influensan - med en använd spruta.

SIGURDSØN, BJØRN/Scanpix

Smittskyddsläkare slår larm: dramatisk ökning av hepatitsmitta bland unga sprutmissbrukare.

NORRBOTTEN. I norra delen av landet har hittills få unga smittats av hepatit C - en vanlig missbrukarsjukdom som överförs med orena sprutor bland heroinister och tunga amfetaminister.

Men nu har trenden vänt - och norrbottniska smittskyddsläkare slår larm.

- Flera av ungdomarna går fortfarande i skolan och det är inte självklart att föräldrar vet vad deras ungdomar håller på med, säger Anders Österlund, smittskyddsläkare, till NSD.

Från att nivån stabilt legat kring fem nya fall per år bland unga under 25 år har antalet fall exploderat. Bara i år har 20 nya smittade ungdomarl registrerats. Och då är året ännu inte slut.

- Det handlar om unga personer som inte förstår riskerna. De visar en förfärande okunskap om att de faktiskt riskerar mycket genom att använda narkotika på det här sättet. Inte bara att bli beroende, utan att de också kan dra på sig allvarliga sjukdomar, säger Anders Österlund, smittskyddsläkare, Norrbottens läns landsting.

Saknas vaccin

Ännu har lyckligtvis ingen drabbats av hiv. Åtminstone finns än så länge ingen hivinfekterad ungdom registrerad hos smittskyddsläkarna i Norrbotten. Men med tanke på den dramatiska ökningen av hepatit C är det förmodligen bara en tidsfråga innan det absolut dödliga hiv-viruset börjar spridas på samma sätt. Via blodet.

Och hepatit C är heller inte någon barnlek. Dessutom saknas det vaccin mot sjukdomen.

Ungefär 75 procent av dem som smittas av hepatit C utvecklar en kronisk sjukdom. Av dem kan mellan 50 och 75 procent behandlas. För resten svarar inte behandlingen och för dem som fortsätter leva med hepatit C finns en markant ökning av risken för skrumplever eller levercancer.

- Det är väldigt dystert. Att få en ökning bland unga människor är ytterst alarmerande. Så många har vi aldrig sett tidigare, säger Anders Östlund till NSD.