Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rikdagspartier sågar "antiparti" mot sd

- 29/12/2009, 16:11 -
Filosofidocenten Martin Peterson vill att de andra partierna bildar ett "antiparti" mot sverigedemokraterna.

Filosofidocenten Martin Peterson vill att de andra partierna bildar ett "antiparti" mot sverigedemokraterna.

Universitetet i Eindhoven

Fem av sju riksdagspartier avfärdar filosofidocentens förslag om att bilda ett antiparti för att "kvitta ut" sverigedemokraterna från politiskt inflytande.

Fem av sju riksdagspartier avfärdar förslaget att bilda ett antiparti mot sverigedemokraterna, som lanserades av filosofidocenten Martin Peterson på SvD Brännpunkt på tisdagen.

– Jag tror att många väljare skulle uppfatta det som odemokratiskt, säger folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag till SvD.

Förslaget går ut på att de övriga partierna - i det fall sverigdemokraterna skulle komma in i riksdagen - tillsammans bildar ett "nytt parti" med lika många riksdagsmandat som sverigedemokraterna får.

Partiets enda uppgift är att rösta mot sd för att på sätt "kvitta ut" deras röster. Därmed skulle sverigedemokraterna bli utan politiskt inflytande.

Men riksdagspartierna blir inte eld och lågor över filosofidocent Martin Petersons förslag. Fem av sju sågar förslaget.

– Jag tycker att förslaget är helt orimligt, fria val ska vara fria val. En debatt ska vara öppen, demokratisk och synlig. Och vi från de rödgrönas sida har varit oerhört tydliga med att vi aldrig någonsin kommer göra oss beroende av sd, säger till exempel miljöpartiets partisekreterare Agneta Börjesson.

Centerns partisekreterare Anders Flanking är också han inne på samma spår:

– Det verkar rent tekniskt vara lite krångligt. Det renaste spelet är att gå till val som partier och som ett regeringsalternativ. Jag vill helst avstå från att spekulera kring olika scenarier.