9 av 10 säger nej till samarbete med sd

En överväldigande majoritet av svenskarna tycker att sverigedemokraterna ska hållas utanför politiskt inflytande om tar plats i riksdagen.


Sverigedemokraterna skulle, enligt samstämmiga opinionsmätningar, komma in i riksdagen om det vore val i dag.

Enligt flera mätningar skulle sd dessutom bli vågmästare - det vill säga att inget av blocken skulle kunna regera utan stöd av sverigedemokraterna eller något parti på andra sidan blockgränsen.

Ändå vill bara 13 procent av svenskarna att de andra partierna ska regera med stöd av sverigedemokraterna, enligt en mätning från SvD/Sifo.

"Starkt motstånd"

– Det finns ett mycket starkt motstånd mot sverigedemokraterna. Det kan ju ses som att 87 procent inte vill ha med dem att göra, säger Sven-Erik Österberg, socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, till Svenska Dagbladet.

För Österberg är detta en given signal till väljarna att satsa på en rödgrön regering. Folkpartiets partisekreterare, Erik Ullenhag, tolkar siffrorna som att alliansregeringen är den kraft som kan hejda sd. Men Ullenhag medger att opinionsläget är oklart.

"Torrsim"

– Det är lite av ett torrsim, säger Erik Ullenhag till SvD.

41 procent av de tillfrågade vill helst se att det block som får flest röster bildar en minoritetsregering utan stöd av sd. Men det receptet rekommenderar inte professorn i statsvetenskap:

– Minoritetsregeringar är en del av den socialdemokratiska drömmen om ett evigt maktinnehav. Det har gått bra ändå sedan början av 60-talet men den tiden är ju förbi, säger statsvetaren Leif Lewin till tidningen.

Blocköverskridande samarbete?

Nästan en tredjedel av dem som svarat på frågan i SvD/Sifos mätning föredrar i stället en blocköverskridande majoritet för att stävja sverigedemokratiskt inflytande över politiken.

Samtliga partier har sagt sig utesluta ett samarbete med sd och både socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin och moderate statsministern Fredrik Reinfeldt har gjort klart att i ett dödläge kan de tänka sig samarbete mellan vänster- och högerblocken.

Spel för galleriet

Men statsvetaren Leif Lewin är övertygad om att det är majoritetsregeringar blocken i första hand siktar på - och att utspelen om blocköverskridande samarbete mer är ett spel för galleriet.

– De vill absolut inte ha någon blocköverskridande uppgörelse. Jag ser utspelen från Mona Sahlin och de borgerliga som ren taktik. Det handlar om att man vill splittra blocken.

Småpartier straffas

Den tredjedel av väljarna som ändå föredrar det mer radikala greppet, menar Toivo Sjörén, opinionsanalytiker på Sifo, lever i längden ändå inte som den lär.

– Folk brukar tycka om att man samarbetar över blockgränserna, sedan brukar man straffa de småpartier som gör det. Det har både folkpartiet och centerpartiet råkat ut för,säger Toivo Sjörén till SvD.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

Rysk guvernör: Drönare dödade två

1 timme sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

3 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

3 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.