Satsa på barn och butik

Förskolor och butiker är två heta tips till dig som är arbetssökande.(TT)


Varslen haglar och det ser mörkt ut på arbetsmarknaden. Men jobben finns fortfarande. Förskolor och butiker är två heta tips till dig som är arbetssökande.

– Det är svårt att få tag på förskollärare. Vi saknar många. En och annan svarar på annonserna, men det är inte lätt, säger Hannele Grundin, chef för fyra förskolor i Stockholm med totalt 50 anställda.

Just nu har hon en annons ute på Arbetsförmedlingens Platsbanken.

– Jag söker lite då och då, både fast anställda och vikariat. Det händer mycket när det är så stort. De nyblivna går ju ut skolan till jul och sommar, så då får man passa på att söka folk.

Att förskollärare fortfarande är ett bristyrke bekräftar Tord Strannefors, prognoschef vid Arbetsförmedlingen. Även läkare, sjuksköterskor och tandläkare är fortfarande attraktiva på arbetsmarknaden, då bristen är stor sedan tidigare. Men den bransch som står emot finanskris och lågkonjunktur bäst är dagligvaruhandeln, där vi köper våra livsmedel.

Monica Persson, butikschef för Ica Maxi i Linköping, har ännu inte känt av finanskrisen:

– Folk fortsätter ju att handla mat. Och vi pratar hela tiden om hur vi kan utveckla butiken, om vi behöver nya tjänster och så. Finns det behov så söker vi folk, men hur många vi ska anställa framöver kan jag inte svara på i dag.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!