Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Protester mot rasistisk barnbok

Nyheter | 25/11/2008 06:15

Föräldrar i Karlskoga protesterar mot ettans läsebok. Den är rasistisk.(TT)

Föräldrar i Karlskoga protesterar mot en skolbok som barnen i första klass använder för att lära sig läsa. Den innehåller rasistiska inslag, tycker man bland annat.

– Boken är helt olämplig och spikar fast gamla schabloner ur såväl mångfalds- som genusperspektiv. Sådant som vi enligt läroplanen ska motarbeta, säger kommunens jämställdhetsstrateg Bruno Rudström till Karlskoga-Kuriren.

I boken ser man till exempel en liten kille med tjocka glasögon som sitter ensam. Varför? "Han är ju jude", förklarar boken.

I boken har pojkar lätt för matte medan flickorna är dåliga på att räkna. Jämställdhetsberedningen i Karlskoga kommun diskuterade boken på måndagens möte.

Författaren till boken anser att boken avsiktligt problematiserar. Lärarna ska komma med motbilder och så ska innehållet i boken ifrågasättas.

Bruno Rudström är tveksam till den ambitionen.

– Här läser man för att lära sig att läsa och då blir det ju inte så att man ifrågasätter det man läser, säger Rudström.

Läseboken ska nu diskuteras vidare i Barn- och utbildningsnämnden.

Skrivet av: