ZTV sänder rasistprogram

ZTV:s ungdomsprogram Maffia har hamnat i blåsväder för rasistiska uttalanden.


Maffia är ZTV:s ungdomssatsning som går på fredagar klockan 21:00. Med fem unga tjejer som programledare riktar man sig mot en publik i åldern 15-24. Rakt på sak och rättframma.

I det senaste avsnittet insinuerar man till exempel att butikskedjan Monki är fördomsfulla för att de inte vill sponsra programledarna med kläder. Samtidigt beskriver de omyndiga tjejerna polacker och ryssar som "öststatsimporter" och turkar som "håriga diskoturkar".

Nyheter24 ringde Christina Luoma, producent på ZTV och ansvarig för programmet Maffia.

Vad är Maffia för program?

– Jag skulle beskriva Maffia som ett diskussionsprogram med fem kaxiga tjejer som inte är politiskt tillrättalagda. De kan vara ganska hårda och råa. Ibland får någon annan komma till tals, säger Christina Luoma till Nyheter24.

Vilka är er målgrupp?

– Det är 15-24 men jag tror att det drar mest yngre tittare för tjejerna är ju 16 och 17.

I det senaste programmet så förekommer ord som ”öststatsimporter” för att beskriva polacker och ryssar. "Håriga diskoturkar” som syftar på turkar. Och ett påstående om att ”det är bögar som designar kläder för de gillar de kvinnliga formerna på män”. Vad tycker du om det?

– (längre tystnad) Det är inget som ZTV står för. Jag tycker de är omogna, fåniga och löjliga. Man kan tycka att vi har ett ansvar men vi har plockat ut fem tjejer från verkligheten som den ser ut. Vi har inte regisserat dem utan de är sig själva, säger ZTV:s Christina Luoma till Nyheter24.

Är det homofobiskt eller fördomsfullt?

– Fördomsfullt är det absolut....

Rasistiskt?

– Det är ju starka ord (tystnad)... det är ju fördomsfullt...

I programmet finns ett parti som heter "Försvarstalet". Där låter man någon av en annan åsikt komma till tals. I det här avsnittet var det en ung kille som klädde sig i kjol. Reaktionerna från programledarna bli starka. "Vilken sjuk människa. Det där var inte okej någonstans. Allt var fel. Man blir typ spyfärdig när man ser det... Typ kollade du dig i spegeln när du gick ut? Nej!".

Är det okej att ungdomar ser det här?

– Jag hoppas ju att man har ett kritiskt tänkande men jag vet inte om det här säger något om vår samhällsbild. Man kan ju tycka att det är för jävligt, säger programmets exekutiva producent Christina Luoma.

Men som du sa tidigare, ZTV står inte för det här, varför sänder ni det då?

– Allt handlar ju om hur det mottas. De har ju inte pekat ut någon i det här programmet...

Att beskriva polacker som öststatsimporter och turkar som discoturkar, är inte det att peka ut en folkgrupp?

– (tystnad)... Alltså, jag hade inte hört talas om ordet import innan det här så jag vet inte om det är menat som ett skämt, något positivt eller en förolämpning.

Ungefär här avbryter Christina Luoma Nyheter24:s reporter för att fråga vad den här intervjun ska vara till för. Hon undrar om jag kommer att framställa henne i bra eller dålig dager. Snart kommer vi tillbaka till frågorna.

Är det okej att så här unga tjejer får sitta i nationell teve och säga sådana här saker?

– De säger ganska dåliga och dumma saker, men när de gick in i projektet var de väl införstådda i det här. Det ansvaret tycker jag de får....(tystnad)

Är det de som ska ta ansvar för det här?

– Vi har tagit vårt ansvar och är där för dem och sen kan ju de välja att inte säga sådana saker.

Maffia är inne på sitt nionde avsnitt. Om ZTV köper in programmet för en andra säsong är en "företagshemlighet”, enligt Christina Luoma.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

2 timmar sedan

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvist och hennes ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan. "Puman är här", skriver Carola på sin Instagram.

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

igår 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

igår 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.