Lördag 2 Jul
Stockholm

Zethraeus återfallsrisk svårbedömd

Stureplansmördaren Tommy Zethraeus har både hög och låg risk för att återfalla.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

(TT) Det är både hög och låg risk att Stureplansmördaren Tommy Zethraeus återfaller i brottslighet.

Så länge han inte tillåts permissioner är han svårbedömd, enligt Rättsmedicinalverket.

Zethraeus har avtjänat nästan 14 år av livstidsstraffet för dödsskjutningarna på Stureplan i Stockholm 1994. I somras ansökte han, efter önskemål från sina anhöriga, om att få straffet tidsbestämt.

Men Zethraeus själv tror inte på ett tidsbestämt straff, enligt Rättsmedicinalverkets (RMV) utredning. Orsaken är främst att han begått brott under fängelsetiden. Kriminalvården har också med hänvisning till det yttrat att Örebro tingsrätt inte bör tidsbestämma straffet.

RMV:s yttrande är inte lika tydligt.

Å ena sidan anser man att historiska faktorer (flera olika typer av grova brott) i kombination med Zethraeus personlighetsprofil (vissa psykopatiska drag och svårigheter att kontrollera humöret) pekar på en hög risk. Samtidigt som Zethraeus nuvarande situation - med goda familjekontakter, studier, avsaknad av kriminellt beteende med mera - pekar på en låg risk. Eftersom en riskutredning kräver en gradering av risken slår RMV helt enkelt ihop hög och låg, delar med två och skriver att den teoretiska risken är medelhög.

Samtidigt påpekar man att varje riskbedömning är en färskvara. Det lättaste sättet att "förutse framtida risker vid en eventuell frigivning" är "beteende och fungerande under permissioner". Men Zethraeus har inte haft några permissioner sedan "slutet av förra decenniet", enligt RMV.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.