Två misstänkta för knarkdöd

Två män har anhållits misstänkta för att ha vållat en 30-årings död med GHB.


Två män har anhållits misstänkta för att ha vållat en 30-årings död på en fest i blekingska Kallinge i lördags morse.

Mannen dog efter en överdos av vad som tros vara det narkotikaklassade medlet GHB, men också kan ha varit någon annan närbesläktad drog.

Även en annan man var medvetslös och saknade andning när han kom in på Blekingesjukhuset, där ansvarig sjuksköterska bekräftar dödsfallet.

– Den andre mannens tillstånd är allvarligt men stabilt, sa hon till BLT under lördagen.

Mannen repade sig dock snabbt under söndagen.

De två anhållna männen, 24 och 38 år gamla, var från början också misstänkta för narkotikabrott. Men den brottsrubriceringen ströks senare, vilket kan tyda på att den omkomne förgiftades av ett annat preparat än GHB.

Minst sju personer var på den kaotiska festen, samtliga skulle förhöras på nytt under söndagen.

Tjugofyraåringen greps först, därefter 38-åringen. Exakt vad de ska ha gjort för att bli misstänkta för vållande till annans död, som rubriceringen lyder, är oklart. Det råder fortfarande förundersökningssekretess kring händelsen.

GHB (gammahydroxismörsyra) är ett syntetiskt narkosmedel som narkotikaklassades 2000. Det dök upp som ny innedrog särskilt i trakten av Göteborg i början av 1990-talet. Drogen har förorsakat flera dödsfall och många allvarliga förgiftningar, och har bland annat använts för att droga unga kvinnor som sedan utnyttjas sexuellt.

Festdeltagarna i Kallinge kan dock i stället ha använt det närbesläktade lösningsmedlet GBL (gammabutyrolakton) som bildar GHB i kroppen. GBL används vid bland annat klotterbekämpning, är inte narkotikaklassat och säljs öppet på internet.

Båda preparaten är svårdoserade. Överdosering i kombination med alkohol kan framkalla andningsbesvär, syrebrist och allvarliga hjärnskador. Även GBL har orsakat dödsfall i Sverige tidigare.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Kriminella använder Foodoras kläder vid brott

Matleverantören Foodoras kläder och väskor utnyttjas gång på gång av kriminella som förklädnad när de begår brott, visar P4 Göteborgs granskning.

Glatt på Asienbörserna

De ledande börserna inledde alla torsdagshandeln i dur i ett läge där investerarna ändå fortsatt håller ett vakande öga på händelseutvecklingen i Mellanöstern.

Stopp för fler hotell i Amsterdam

1 timme sedan
Den som vill bygga nya hotell gör bäst i att söka sig någon annanstans än till Amsterdam.

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

2 timmar sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

2 timmar sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett område i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.