Måndag 4 Jul
Stockholm

Två misstänkta för knarkdöd

Två män har anhållits misstänkta för att ha vållat en 30-årings död med GHB.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Två män har anhållits misstänkta för att ha vållat en 30-årings död på en fest i blekingska Kallinge i lördags morse.

Mannen dog efter en överdos av vad som tros vara det narkotikaklassade medlet GHB, men också kan ha varit någon annan närbesläktad drog.

Även en annan man var medvetslös och saknade andning när han kom in på Blekingesjukhuset, där ansvarig sjuksköterska bekräftar dödsfallet.

– Den andre mannens tillstånd är allvarligt men stabilt, sa hon till BLT under lördagen.

Mannen repade sig dock snabbt under söndagen.

De två anhållna männen, 24 och 38 år gamla, var från början också misstänkta för narkotikabrott. Men den brottsrubriceringen ströks senare, vilket kan tyda på att den omkomne förgiftades av ett annat preparat än GHB.

Minst sju personer var på den kaotiska festen, samtliga skulle förhöras på nytt under söndagen.

Tjugofyraåringen greps först, därefter 38-åringen. Exakt vad de ska ha gjort för att bli misstänkta för vållande till annans död, som rubriceringen lyder, är oklart. Det råder fortfarande förundersökningssekretess kring händelsen.

GHB (gammahydroxismörsyra) är ett syntetiskt narkosmedel som narkotikaklassades 2000. Det dök upp som ny innedrog särskilt i trakten av Göteborg i början av 1990-talet. Drogen har förorsakat flera dödsfall och många allvarliga förgiftningar, och har bland annat använts för att droga unga kvinnor som sedan utnyttjas sexuellt.

Festdeltagarna i Kallinge kan dock i stället ha använt det närbesläktade lösningsmedlet GBL (gammabutyrolakton) som bildar GHB i kroppen. GBL används vid bland annat klotterbekämpning, är inte narkotikaklassat och säljs öppet på internet.

Båda preparaten är svårdoserade. Överdosering i kombination med alkohol kan framkalla andningsbesvär, syrebrist och allvarliga hjärnskador. Även GBL har orsakat dödsfall i Sverige tidigare.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.