FRA:s utländska samarbete

På frågan om det sker med diktaturer svarar utrikesminister Carl Bildt att det "förekommer säkert". (TT)


Att Sverige byter hemliga underrättelser inhämtade av Försvarets radioanstalt (FRA) med andra länder är ingen hemlighet.

Men svaren om vilka slags länder Sverige samarbetar med skiftar.

– Vi samarbetar med länder som är demokratiska, säger Ingvar Åkesson, FRA:s generaldirektör, i ett program sänt i Sveriges Television på söndagskvällen.

Utrikesminister Carl Bildt (m) däremot säger bara att kriteriet ska vara att utbytet ska vara "bra för Sverige". Han får också frågan om Sverige kan tänka sig att byta information med diktaturer.

– Det förekommer säkert . . .om det kan vara, det kan inträffa säkert att vi har anledning att utbyta information med någon. Detta sker mycket strikt i så fall, svarar Bildt.

Bildt berättar också öppenhjärtigt om tiden som svensk regeringschef i början av 1990-talet. Då var svenska regeringen inblandad i förhandlingarna om att få bort de sista ryska trupperna från det befriade Baltikum. Enligt Bildt kunde han då "med FRA:s hjälp" få viktig information och även informera "andra länders företrädare".

Birgitta Ohlsson, folkpartistisk riksdagsledamot och skeptiker till den så kallade FRA-lagen som röstades igenom av riksdagen den 18 juni, berättar om vilka metoder kritiska ledamöter utsattes för från sina partier inför voteringen:

– Olika former av öppna eller förtäckta hot.

Enligt programmet finns också källor som säger att FRA är så skickliga att de tappar av och dekrypterar information, underrättelserapporter och råmaterial, ur fiberkablarna också från vänligt sinade länders underrättelsetjänster.

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, understryker att FRA-lagen och dagens teknik ger möjlighet till "en helvetisk övervakning", värre än den som östtyska säkerhetspolisen Stasi utövade.

Det är det som är det stora problemet:

– Allt hänger på den goda viljan, säger Agrell.

Skrivet av:

Senaste nytt

Tidsfristen slut: Dags för Israels svar i Haag

Australisk pilot kidnappad i Papua Nya Guinea

En australisk helikopterpilot och två telekomarbetare har blivit kidnappade i Papua Nya Guineas högland.

Gävle: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Kollision mellan cyklist och personbil.", skriver polisen på sin hemsida.

Arbetslösheten i Norge ökar – 3,9 procent

Arbetslösheten i Norge steg till 3,9 procent i januari, visar färska siffror från den norska statistikbyrån SSB.

Österrikare släppt från fängelse i Afghanistan

En österrikisk 84-årig man med högerextrema kopplingar har släppts efter nio månader i fängelse i Afghanistan.

Börsen inleder svagt uppåt – Tele2 rusar

1 timme sedan
Stockholmsbörsen inleder veckan svagt uppåt. OMXS-index har efter drygt fem minuters handel stigit 0,1 procent. Aktierna i Kinnevik och Tele2 bidrar till lyftet uppåt efter besked om att bolagen går skilda vägar.