Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Personalkalabalik på äldreboende

- 26/11/2008, 11:32 -

Tio omplaceringar och två varningar blir efterräkningarna för de anställda. (TT)

Tio omplaceringar och två varningar blir efterräkningarna för de anställda på det anmälda äldreboendet Bäckagård i Halmstad, enligt tjänstemännens bedömning.

Hemvårdsförvaltningen beslutade i måndags att dela ut skriftliga varningar till två anställda på den berörda avdelningen med 20 vårdplatser. Ytterligare en anställd var föremål för arbetsrättslig prövning, men hemvårdschef Lisbet Svensson säger till TT att bedömningen i det fallet blev att det inte finns grund för någon varning.

Utöver varningarna omplaceras tio av de 18 anställda på avdelningen till andra äldreboenden.

Men politikerna i hemvårdsnämnden har ännu inte sagt sitt. Det sker vid ett möte på onsdagseftermiddagen, då bland annat ett förslag om en extern granskning av situationen på Bäckagård står på dagordningen.

De boende på avdelningen har utsatts för kränkningar som att de till exempel lagts för natten redan tidigt på eftermiddagen, inte fått sitta uppe vid dukade bord vid måltiderna och nekats dagliga toalettbesök. De två varnade har, enligt utredarna, varit aktiva i samband med kränkningar, de övriga som omplaceras ska ha underlåtit att ingripa.

Det som avslöjats på äldreboendet har också blivit föremål för en polisanmälan. TT har förgäves sökt ansvarig utredare hos polisen.

Skrivet av: