Hiv-gel är inget skydd för kvinnor

Jakten på hiv-skydd är lång och kantad av nederlag och kvinnor används som försökskaniner.


Forskare och hiv-smittade kvinnor möter den stora besvikelsen. Preparatet mikrobicid Carraguard skulle stoppa hiv-epidemin visar sig var helt värdelöst. Nu kommer resultaten från en omfattande studie av hiv-skydd för kvinnor. Den vaginalgel som skulle stoppa hiv-viruset från att angripa kroppen, hade absolut ingen effekt och flera tusen kvinnor har utsatts för enorma risker.

– Ingen kan i dag förklara varför mikrobiciderna inte tycks fungera, säger professor Anders Sönnerborg vid Karolinska Institutet, till SvD.

Studien bygger på 6 000 kvinnor i Sydafrika som antingen fick testa preparatet mikrobicid Carraguard eller placebo. Unga kvinnor är den grupp som drabbas hårdast, hela sex gånger fler än män, The Lancet. Idén med gelen är att kvinnor själva ska kunna skydda sig i relationer där de inte har makt över samlivet.

Kvinnorna i studien utsätts för en risk eftersom de under försöken inte kunnat använda kondom. Delar av studien visat till och med att preparatet i vissa fall gjort kvinnan mer mottaglig för hiv.

– Jag vill hjälpa nästa generation. Genom att komma hit och delta hjälper jag andra, säger 31-åriga Victoria, som deltagit i en liknande studie, enligt rfsu.

Forskningsstudien har bedrivits av det amerikanska Population Council PC och startade 2004. Nu måste forskarna byta riktning för att stoppa hiv-epidemin i världen.

Fakta

  • Carragaurd är ett sorts sjögräs som förädlats av det svenska företaget Clean Chemical Sweden, CCS.
  • Omkring 33 miljoner människor är i dag hiv-smittade, varav 68 procent i Afrika söder om Sahara.
  • Andra liknande preparat är: Cellulosa sulfat, Pro 2000 och Savvy. Det har med största sannolikhet tillkommit fler under de senaste åren, skriver rfsu.
  • Mikrobicid: substans som har förmågan att döda mikroorganismer (mikrober), även produkt som innehåller sådan substans, enligt NE.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är påskens olycksvägar

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.

Man mördade bekant med sparkar och slag

En 42-årig man döms till 16 års fängelse för att ha mördat en man i 65-årsåldern i Mölndals kommun, skriver GP.

Insats på polisstation – misstänkt handgranat

En stor insats pågår på Flemingsbergs polisstation i Stockholm. Enligt flera medier ska det röra sig om en handgranat som påträffats.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Vänersborg

"På E45 strax söder om Brålanda har en personbil kört in i ett mitträcke.", skriver polisen på sin hemsida.

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Broraset i amerikanska Baltimore kan få mångmiljardkonsekvenser för försäkringsbranschen. Den bedömningen gör försäkringsbolaget Lloyd's vd.