Måndag 2 Aug
Stockholm

Hiv-gel är inget skydd för kvinnor

Jakten på hiv-skydd är lång och kantad av nederlag och kvinnor används som försökskaniner.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Forskare och hiv-smittade kvinnor möter den stora besvikelsen. Preparatet mikrobicid Carraguard skulle stoppa hiv-epidemin visar sig var helt värdelöst. Nu kommer resultaten från en omfattande studie av hiv-skydd för kvinnor. Den vaginalgel som skulle stoppa hiv-viruset från att angripa kroppen, hade absolut ingen effekt och flera tusen kvinnor har utsatts för enorma risker.

– Ingen kan i dag förklara varför mikrobiciderna inte tycks fungera, säger professor Anders Sönnerborg vid Karolinska Institutet, till SvD.

Studien bygger på 6 000 kvinnor i Sydafrika som antingen fick testa preparatet mikrobicid Carraguard eller placebo. Unga kvinnor är den grupp som drabbas hårdast, hela sex gånger fler än män, The Lancet. Idén med gelen är att kvinnor själva ska kunna skydda sig i relationer där de inte har makt över samlivet.

Kvinnorna i studien utsätts för en risk eftersom de under försöken inte kunnat använda kondom. Delar av studien visat till och med att preparatet i vissa fall gjort kvinnan mer mottaglig för hiv.

– Jag vill hjälpa nästa generation. Genom att komma hit och delta hjälper jag andra, säger 31-åriga Victoria, som deltagit i en liknande studie, enligt rfsu.

Forskningsstudien har bedrivits av det amerikanska Population Council PC och startade 2004. Nu måste forskarna byta riktning för att stoppa hiv-epidemin i världen.

Fakta

  • Carragaurd är ett sorts sjögräs som förädlats av det svenska företaget Clean Chemical Sweden, CCS.
  • Omkring 33 miljoner människor är i dag hiv-smittade, varav 68 procent i Afrika söder om Sahara.
  • Andra liknande preparat är: Cellulosa sulfat, Pro 2000 och Savvy. Det har med största sannolikhet tillkommit fler under de senaste åren, skriver rfsu.
  • Mikrobicid: substans som har förmågan att döda mikroorganismer (mikrober), även produkt som innehåller sådan substans, enligt NE.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela