15 gripna i Salem

Misstankarna gäller bland annat förberedelse till misshandel. (TT)


Totalt 15 personer har gripits i samband med manifestationerna vid Rönninge station och Salem centrum öster om Södertälje, uppger polisen.

Bland misstankarna finns rubriceringar som förberedelse till grov misshandel, förberedelse till skadegörelse och sabotage, upplopp, vapenbrott, olaga hot, våldsamt motstånd samt brott mot maskeringsförbudet.

Totalt 186 personer har omhändertagits av polisen och avlägsnats från området.

Vid halvsex-tiden inledde de högerextrema sitt fackeltåg från Rönninge mot Salem.

Omkring 700 demonstranter hade slutit upp och tågade mot den plats där en 17-årig pojke dödades för åtta år sedan.

I år har polisen givit tillstånd till två Salemdemonstrationer. Högersidans Salemfonden fick tillstånd för fackeltåg klockan16-19.

Nätverket mot rasism fick tillstånd för en stillastående demonstration klockan 12-15.

I förmiddags stoppade polisen ett antal militanta aktivister från Tyskland och Danmark i deras fordon på motorvägen i Albytrakten.

– Det var uppenbart att de var på väg till Salem för att ställa till med bråk, säger polisens kommenderingschef Michael Fertz till TT.

Demonstrationerna började när den 17-årig pojke dödades av en pojke med utländsk bakgrund i Salem 2000. Sedan dess har högerextrema grupper årligen samlats till ett fackeltåg i december medan motdemonstranter försökt störa dem.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.