Nästan 500 frihetsberövade

Polisen omhändertog 470 och grep 15 när extremer möttes i Salem. (TT)


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Läget var extra spänt inför demonstrationerna i Salem, efter brandattentat mot vänsteraktivister i Högdalen i södra Stockholm. Demonstrationerna avlöpte dock lugnt även om polisen omhändertog 470 aktivister och grep 15.

– Det var en lyckad dag polisiärt sätt, säger Anders Olsson, presstalesman vid Stockholmspolisen, till TT.

Precis som tidigare år stod vänster- och högeraktivister mot varandra i Salem, sydväst om Stockholm, där en 17-årig pojke dödades för åtta år sedan av en pojke med utländsk härkomst.

Nätverket mot rasism genomförde en stillastående demonstration vid lunchtid och samlade drygt 350 aktivister, medan högerextrema Salemfonden fått godkänt för ett senare fackeltåg från Rönninge.

Inför årets demonstrationer hade två brandattentat mot vänstermål i Högdalen i södra Stockholm gjort läget mer spänt.

Stoppades i förväg

Många aktivister stoppades dock redan innan demonstrationerna inletts. Polisen höll kvar 274 demonstranter på perrongen vid Rönninge station innan de avlägsnades i bussar och tåg. Ett antal danskar och tyskar som polisen betecknar som militanta aktivister stoppades i en buss på motorvägen vid Alby.

– Det var uppenbart att de var på väg till Salem för att ställa till med bråk, säger polisens kommenderingschef Michael Fertz.

På Kafé 44 på Södermalm omhändertogs senare 33 personer från Norge, Tyskland och England. Totalt greps 15 personer, misstänkta för bland annat förberedelse till grov misshandel, förberedelse till skadegörelse och sabotage, upplopp och vapenbrott.

Kostnad sex miljoner

Vid 17.30 började slutligen uppskattningsvis 700 högerdemonstranter tåga mot den plats där pojken dödades år 2000. I Dagens Nyheter på lördagen kritiserade politiker från sex partier i Salems kommun att demonstranterna fått tillstånd. Artikelförfattarna menar att polis och domstolar därigenom ger tillstånd till organiserade upplopp.

Kristina Alvendal (m), ordförande i länets polisstyrelse, var på plats i Salem i år och var nöjd med vad hon såg:

– Polisen har haft läget under kontroll, verkligen.

Samtidigt var också Alvendal fundersam över att Salemborna en dag per år tvingas leva i en belägrad zon. Tidigare på lördagen tågade uppemot 200 personer på Södermalm i en antirasistisk demonstration anordnad av bland andra LO, Socialdemokratiska ungdomsförbundet och Ung vänster. Arrangörerna hade valt platsen för att undvika bråk. Polisen har hittills inte velat avslöja hur många poliser som fanns i Salem i år. I fjol var dock cirka 500 poliser på plats till en kostnad på omkring sex miljoner kronor.

Skrivet av: